Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Αφαίρεση των κονδυλωμάτων με κρυοπηξία

HPV-ΚΡΥΟΠΗΞΙΑ-1.jpg

Η μόλυνση από τον ιό HPV είναι εξαιρετικά συχνή και αφορά πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, άντρες και γυναίκες. Η εμφάνιση των κονδυλωμάτων, τα οποία είναι καλοήθη, προκύπτουν ως αποτέλεσμα της μόλυνσης συνήθως από τους τύπους HPV 6 και HPV 11. Αν και μετά τη μόλυνση, ο ιός HPV δεν είναι δυνατόν να εκριζωθεί από τον οργανισμό, παρόλα αυτά, γίνεται θεραπεία των κονδυλωμάτων, έτσι ώστε να μειώνεται η μολυσματικότητα και η μεταδοτικότητα των πασχόντων.

Η κρυοπηξία αποτελεί μία ιδιαίτερα συνηθισμένη θεραπεία των κονδυλωμάτων εδώ και αρκετά χρόνια. Η διαδικασία περιλαμβάνει την καταστροφή των κονδυλωμάτων χρησιμοποιώντας μία «κρύα» ουσία (συνήθως υγρό οξείδιο ή πρωτοξείδιο του αζώτου). Με τον τρόπο αυτό, η απότομη ψύξη και απόψυξη των κυττάρων «νεκρώνει» τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, με αποτέλεσμα την αφαίρεση των κονδυλωμάτων.

Ποια τα πλεονεκτήματα της κρυοπηξίας

Πρόκειται για μία εύκολη διαδικασία που διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό για κάθε εφαρμογή και γίνεται στο ιατρείο. Είναι σχετικά ανώδυνη ( προκαλεί μία αίσθηση στιγμιαίου καύσου)και τις περισσότερες φορές δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από ένα τοπικό αναισθητικό. Πρόκειται για μία θεραπευτική μέθοδο που, σε γενικές γραμμές, επιτρέπεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Υπάρχουν μειονεκτήματα από την εφαρμογή της μεθόδου;

Αν και η κρυοπηξία είναι μία εύκολη και προσιτή θεραπευτική μέθοδος, ενέχει την πιθανότητα σχηματισμού ουλών. Η κρυοπηξία σαν θεραπευτική μέθοδος εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπών και το πιο πιθανό είναι να απαιτούνται περισσότερες από μία εφαρμογή. Τα περισσότερα κονδυλώματα απαιτούν από 1 έως 4 θεραπευτικές αγωγές, με ενδιάμεσο διάστημα από 1 έως 3 εβδομάδες μεταξύ κάθε θεραπείας.

Τι να περιμένουμε μετά από την κρυοπηξία

Μετά από την εφαρμογή της θεραπείας θα πρέπει να αποφύγετε την υγρασία στην περιοχή, ενώ θα πρέπει να απέχετε από σεξουαλική επαφή. Μία ελαφριά ενόχληση στο σημείο μπορεί να διαρκέσει έως και 3 ημέρες.

Λίγες ώρες μετά τη θεραπεία, μπορεί να σχηματιστεί μία κυψέλη. Αν η κυψέλη αυτή σπάσει καθαρίστε την περιοχή και αποφύγετε την επαφή με το υγρό, το οποίο μπορεί να περιέχει τον ιό HPV. Η κυψέλη θα «ξεραθεί» (αφυδατωθεί) κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών και τα κονδυλώματα θα πέσουν.

Η θεραπεία έχει αποτελέσματα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου 7 έως 14 ημερών.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την εφαρμογή της θεραπείας;

Όταν η εφαρμογή της κρυοπηξίας γίνει προσεκτικά, ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι ο σχηματισμός μικρών ουλών.

Αν τα κονδυλώματα είναι μεγάλα και απαιτούν εκτεταμένη ή επαναλαμβανόμενη ψύξη (καυτηριασμό), υπάρχει κάποια πιθανότητα, τα νεύρα που βρίσκονται στην περιοχή να υποστούν βλάβη και το δέρμα να χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει.

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα μόλυνσης που σχετίζεται με την κρυοπηξία. Μερικά σημεία λοίμωξης περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένη πόνο, πρήξιμο, ερυθρότητα, ευαισθησία ή θερμότητα
  • Κόκκινες ραβδώσεις που εκτείνονται από την περιοχή
  • Πύον
  • Πυρετός άνω των 38 °C χωρίς καμία άλλη αιτία

Η σωστή διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων είναι έργο του εξειδικευμένου γιατρού. Με τη βοήθεια και τη συμβουλή του, η θεραπεία των κονδυλωμάτων θα είναι θέμα μόνο λίγων ημερών.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.