Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Δευτερογενής υπογονιμότητα. Πού μπορεί να οφείλεται;

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ-ΓΙΑ-ΣΕΞjpg-1-1200x800.jpg

Αν έχετε ήδη ένα παιδί, αλλά δυσκολεύεστε να επιτύχετε μία δεύτερη εγκυμοσύνη, μάλλον αντιμετωπίζετε, αυτό που λέγεται δευτερογενής υπογονιμότητα. Δυστυχώς, ένα ζευγάρι μπορεί να μην έχει κάποιο πρόβλημα γονιμότητας κατά την πρώτη προσπάθεια απόκτησης ενός παιδιού ή να έχει κάποιο μικρό πρόβλημα και στη συνέχεια, να διαπιστώσει ότι μετά από μήνες ή ακόμη και χρόνια προσπαθειών για ένα δεύτερο παιδί, τα πράγματα εξελίσσονται με δυσκολία. Ουσιαστικά, η δευτερογενής υπογονιμότητα, περιγράφει την αποτυχία σύλληψης μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Περίπου 15% του συνόλου των ζευγαριών αντιμετωπίζουν δευτερογενή υπογονιμότητα.

Αιτίες που οδηγούν σε δευτερογενή υπογονιμότητα

Οι περισσότερες από τις αιτίες της δευτερογενούς υπογονιμότητας πιθανώς είναι ίδιες με εκείνες της πρωτογενούς υπογονιμότητας. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν ακανόνιστη ωορρηξία, μειωμένη λειτουργία των ωοθηκών, φραγμένες σάλπιγγες, χαμηλή κινητικότητα του σπέρματος, χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και ούτω καθεξής.

Η επίδραση της ηλικίας

Με την αύξηση της ηλικίας, η γονιμότητα μειώνεται. Αν μία γυναίκα στην πρώτη εγκυμοσύνη ήταν πολύ νεότερη είναι πιθανό κάθε «εμπόδιο» της γονιμότητας να έχει ενταθεί. Επιπλέον, είναι πιθανό να έχουν συμβεί βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έλλειψη επαρκούς ύπνου, η κακή διατροφή, το επιπλέον βάρος, η έλλειψη άσκησης αποτελούν όλα παράγοντες δευτερογενούς υπογονιμότητας.

Τί πρέπει να κάνετε

Αν είστε κάτω των 35 ετών και δεν έχετε επιτύχει μία εγκυμοσύνη στη διάρκεια ενός έτους, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Αντίστοιχα, εάν είστε άνω των 35 ετών θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του ειδικού, μετά από έξι μήνες προσπαθειών χωρίς επιτυχία.

Ενημερώστε τον ιατρό για κάθε αλλαγή στον τρόπο ζωής σας και για το πλήρες ιστορικό σας (πιθανά ενδιάμεσα χειρουργεία κτλ). Ο ιατρός θα σας συστήσει να πραγματοποιήσετε τις απαραίτητες εξετάσεις ελέγχου και θα σας συμβουλέψει σχετικά με τη βελτίωση του τρόπου ζωής σας, αλλά και τη διασφάλιση μίας υγιούς σεξουαλικής ζωής. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας θα σχεδιάσετε το εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο σας, με στόχο την αντιμετώπιση της δευτερογενούς υπογονιμότητας.

Διαβάστε επίσης:  Έλεγχος Γυναικείας Υπογονιμότητας

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.