Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Διαταραχές κύκλου. Γιατί ο εμμηνορρυσιακός μου κύκλος δεν είναι σταθερός;

-1.jpg

Οι διαταραχές κύκλου μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Φυσιολογικά, στην έναρξη κάθε εμμηνορρυσιακού κύκλου, ένα ωοθυλάκιο το οποίο περιέχει ένα ωάριο, ξεκινά να ωριμάζει. Η ωρίμανση του ωοθυλακίου ολοκληρώνεται περίπου μέσα σε δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια το ώριμο ωάριο, απελευθερώνεται και έτσι πραγματοποιείται η λεγόμενη ωοθυλακιορρηξία (ωορρηξία). Στην περίπτωση που το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, μετά από 12 με 14 ημέρες θα εμφανιστεί η έμμηνος ρύση. Με τον τρόπο αυτό, ολοκληρώνεται ένας εμμηνορρυσιακός κύκλος 28 περίπου ημερών.

Αν μία γυναίκα παρουσιάζει διαταραχές κύκλου, αυτό αυτόματα υποδηλώνει μία όχι απόλυτα φυσιολογική  ωορρηξία. Τα προβλήματα ωοθυλακιορρηξίας ( ωορρηξίας), συνήθως οφείλονται σε δύο βασικά αίτια.

Εάν οι διαταραχές του κύκλου προκύπτουν από την έλλειψη ωοθυλακίων, τότε η αποτυχία των ωοθηκών να ανταποκριθούν, θα οδηγήσει σε αυξημένη έκκριση ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) από την υπόφυση. Αυξημένα επίπεδα της ορμόνης FSH, τις περισσότερες φορές, υποδεικνύουν μειωμένο ωοθηκικό απόθεμα. Εάν η έμμηνος ρύση σταματήσει να εμφανίζεται και δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι υγείας, τότε η γυναίκα εμφανίζει πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (POF). Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα επίπεδο FSH άνω των 15 IU / L είναι απόδειξη ενός μειωμένου ωοθηκικού αποθέματος. Τα επίπεδα της FSH άνω των 30 IU / L συνήθως σημαίνουν POF.

Ωστόσο, αν μια γυναίκα έχει ένα κανονικό αριθμό ωοθυλακίων, αλλά συνεχίζει να έχει ακανόνιστους κύκλους, τότε το πρόβλημα, πιθανόν, να βρίσκεται αλλού. Φυσιολογικά, ο υποθάλαμος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση των επιπέδων των ορμονών, στέλνει το σήμα στην υπόφυση για να παράγει FSH. Όμως, στην περίπτωση δυσκολίας στην αλληλεπίδραση μεταξύ εγκεφάλου και ωοθηκών, η λειτουργία της ορμόνης (FSH), που διεγείρει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων, διαταράσσεται . Η συχνότερη αιτία αυτής της διαταραχής, σε σχέση με άλλες ορμονικές ανισορροπίες είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.