Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Πώς συνδέεται το φύλο του μωρού με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης;

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-ΑΓΟΡΙ-ΚΟΡΙΤΣΙ-1.jpg

Η λαϊκή σοφία που θέλει διαφορετική την εγκυμοσύνη στα αγόρια και τα κορίτσια μπορεί να έχει κάποια επιστημονική βάση; Αυτό υποστηρίζει πρόσφατη αμερικανική έρευνα, η οποία διαπιστώνει ότι είναι πιο πιθανές οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης στα αγόρια.

Ειδικότερα, νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας διαπίστωσε ότι τα αρσενικά μωρά είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν δυνητικά επικίνδυνα αποτελέσματα κατά τον τοκετό από ό, τι τα κορίτσια.

Η έρευνα, η οποία εξέτασε τα δεδομένα πάνω από 574.000 γεννήσεων στη Νότια Αυστραλία σε μια περίοδο 30 ετών ( 1981-2011 ), αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ φύλου και αρνητικών επιπτώσεων στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, όπως πρόωρος τοκετός, υψηλή αρτηριακή πίεση εξαιτίας της εγκυμοσύνης και διαβήτης κύησης. Το κύριο συμπέρασμα της έρευνας, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, είναι ότι το φύλο του μωρού έχει άμεση σχέση με την έκβαση της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε ακόμα:
Έγκυος μετά τα 35. Πόσο επικίνδυνο είναι;

Οι διαπιστώσεις της έρευνας

  • Τα αγόρια είναι πιο πιθανό να γεννηθούν πρόωρα. Παρουσιάζουν 27% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού μεταξύ 20ης – 24ης εβδομάδας, 24% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού μεταξύ 30ης – 33ης εβδομάδας και 17% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού μεταξύ 34ης – 36ης εβδομάδας.
  • Οι μητέρες που κυοφορούν μωρά αγόρια έχουν 4% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη κύησης και 7,5% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν προεκλαμψία σε τελειόμηνη κύηση.
  • Ωστόσο, οι έγκυοι που κυοφορούν κορίτσια έχουν 22% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης εμφάνισης προεκλαμψίας, όπου απαιτείται και πρόωρος τοκετός.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη για συγκεκριμένες παρεμβάσεις ανάλογα με το φύλο του μωρού, για την αποφυγή επιπλοκών για τη μητέρα και το παιδί. Παράλληλα, έρευνες γίνονται και σχετικά με άλλους παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με επιπλοκές της εγκυμοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη το φύλο του εμβρύου. Τονίζουν, ακόμα, πως ο πλακούντας είναι κρίσιμος για την επιτυχία της εγκυμοσύνης και ότι πιστεύουν πως οι διαφορές στη λειτουργία του πλακούντα, που εξαρτώνται από το φύλο, μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές που παρατηρούνται σε νεογέννητα αγόρια και κορίτσια και τις μητέρες τους.

Τέλος, αναφέρουν πως το επόμενο βήμα είναι να κατανοήσουμε τη συνέπεια των διαφορών αυτών και το πώς μπορούν να επηρεάσουν τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

Η αλήθεια είναι ότι η αξία των διαπιστώσεων της συγκεκριμένης έρευνας θα αναδειχτεί και πιθανόν να βοηθήσει στην πράξη σε δεύτερη φάση, μετά από πιο συγκεκριμένες μελέτες για την κατανόηση των συνεπειών των διαφορών που αναφέραμε παραπάνω. Το χρήσιμο για την ιατρική και τη μαιευτική είναι να γνωρίζουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη για συγκεκριμένες παρεμβάσεις ανάλογα με το φύλο του μωρού, για την πρόληψη οποιωνδήποτε επιπλοκών για το παιδί και τη μητέρα. Άλλωστε, η πρόοδος της σύγχρονης μαιευτικής δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν με επιτυχία πολλές δυσκολίες της κύησης.

Σχετικά άρθρα:
Χρήσιμες συμβουλές όταν περιμένεις δίδυμα και τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τον πρόωρο τοκετό

Η καλύτερη δίαιτα για εγκύους με διαβήτη κύησης – σωστές προϋποθέσεις για ένα φυσιολογικό τοκετό

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.