Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Νέα μελέτη προτείνει τον έλεγχο με μαστογραφία νωρίτερα.

9035189_m-1.jpg

Πολλές είναι πράγματι οι συζητήσεις σχετικά με το πότε θα πρέπει να αρχίσουν οι γυναίκες να κάνουν μαστογραφία. Μία νέα έρευνα όμως δείχνει ότι ένας πρώιμος έλεγχος μπορεί επίσης να σχετίζεται με μικρότερους όγκους και λιγότερο επιθετικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού.

“Υπάρχουν πολλά οφέλη της μαστογραφίας όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση. Όχι μόνο σώζουμε ζωές, αλλά μειώνουμε την πιθανότητα να χρειαστούμε πιο επιθετική θεραπεία”, δήλωσε η επιστημονικά υπεύθυνη της μελέτης Dr. Elisa Port, διευθύντρια του κέντρου μαστού Dubin στο Mount Sinai και επικεφαλής του χειρουργικού τμήματος στο νοσοκομείο Mount Sinai, και στη Νέα Υόρκη.

Επί του παρόντος, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών Υγείας των ΗΠΑ συνιστά οι ετήσιοι έλεγχοι να ξεκινούν από την ηλικία των 50 ετών για τις περισσότερες γυναίκες, ενώ η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά οι ετήσιοι έλεγχοι να αρχίζουν στην ηλικία των 45 ετών.

Η δρ Port σημείωσε ότι οι οδηγίες καθοδήγησης των ασθενών τείνουν να βασίζονται στην ικανότητα των μαστογραφιών να σώζουν ζωές και πόσο συχνά δίνουν ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

“Δεν είναι όμως πλεονέκτημα να πραγματοποιηθούν νωρίτερα, εάν είναι να μειωθεί ο αριθμός  των λεμφαδένων που πρέπει να απομακρυνθούν και να μην χρειαστεί χημειοθεραπεία; Νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι οι περισσότερες γυναίκες, αν μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ίδια επιβίωση, θα επέλεγαν να μην υποβληθούν σε πιο επιθετικές θεραπείες”, τόνισε η γιατρός.

Η μελέτη της δρ Port περιλάμβανε περισσότερες από 1.100 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στο κέντρο μαστού του Dubin. Όλες οι γυναίκες ήταν άνω των 40 ετών.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Μια ομάδα είχε κάνει μαστογραφία εντός των 24 μηνών πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Η άλλη ομάδα είχε εξεταστεί 25 ή περισσότερους μήνες πριν τη διάγνωσή τους. Η δεύτερη ομάδα περιλάμβανε επίσης γυναίκες που δεν είχαν κάνει ποτέ μαστογραφία.

Οι γυναίκες στη δεύτερη ομάδα είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν χημειοθεραπεία. Είχαν επίσης 32% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν ολόκληρο το στήθος (μαστεκτομή), και 66% πιθανότερο να χρειαστούν αφαίρεση των λεμφαδένων. Οι δε γυναίκες που εξετάστηκαν νωρίτερα είχαν μικρότερους όγκους.

Η δρ Port εξέτασε επίσης την ομάδα ηλικίας 40 έως 49 ετών και διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες δεν είχαν κάνει ποτέ μια μαστογραφία είχαν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν χημειοθεραπεία. Επίσης, ήταν πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερους όγκους (κατά μέσο όρο 10 χιλιοστόμετρα) και να χρειάζονται μαστεκτομή από ό, τι στην άλλη ομάδα. Αλλά μόνο 29 γυναίκες ανήκαν στην ομάδα “ποτέ δεν έχω κάνει μαστογραφία”.

Ωστόσο, η μελέτη δεν απέδειξε μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ πρώιμων μαστογραφιών, μικρότερων όγκων και λιγότερο επιθετικής θεραπείας.

Και ο Δρ Len Lichtenfeld, αναπληρωτής επικεφαλής ιατρός για την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, σημείωσε ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης που αποτυπώνει  την εμπειρία μίας συγκεκριμένης κλινικής.

“Ακόμα όμως κι έτσι, οι παρατηρήσεις είναι σύμφωνες με αυτό που ήδη γνωρίζουμε για την αξία της έγκαιρης ανίχνευσης. Αδιαμφισβήτητα, όσο πιο έγκαιρα εντοπίζεται ο καρκίνος του μαστού, τόσο λιγότερη θεραπεία θα χρειαστεί, αλλά αυτή η μελέτη δεν μας λέει για μακροχρόνιες εκβάσεις ή τι συνέβη σε μεγάλο χρονικό διάστημα”, είπε ο Δρ Len Lichtenfeld,.

Η μελέτη παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργών του Μαστού, στο Ορλάντο της Φλόριντα. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται στις συνεδριάσεις θεωρούνται συνήθως ως προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευθούν σε επιστημονικό περιοδικό και αξιολογηθούν κατάλληλα.

Παρόλα αυτά, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως η τακτική, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, πραγματοποίηση της μαστογραφίας, σίγουρα μπορεί να σώσει και τη δική σας ζωή. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι το παν στον καρκίνο του μαστού.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.