Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Η Εμμηνόπαυση επισπεύδει τη γήρανση του οργανισμού

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ-ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ-ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ-1.jpg

Η διαδικασία του έμμηνου κύκλου είναι προστατευτική για πολλά συστήματα στον οργανισμό της γυναίκας. Αυτή η προστασία παύει να υπάρχει με την Εμμηνόπαυση. Τώρα  δύο νέες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 5.000 γυναίκες και δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, στις 25 Ιουλίου 2016, στην έκδοση Proceedings of the National Academy of Sciences and Biological Psychiatry, διαπιστώνουν ότι η εμμηνόπαυση και η αϋπνία, που συχνά τη συνοδεύει, μπορεί να επισπεύσουν τη γήρανση στις γυναίκες.

«Για δεκαετίες, οι επιστήμονες διαφωνούσαν για το αν η εμμηνόπαυση προκαλεί γήρανση ή η γήρανση φέρνει την εμμηνόπαυση», δήλωσε ο Steve Horvath, κύριος συγγραφέας και των δύο μελετών.

«Είναι σαν το γρίφο της κότας με το αυγό, που αναρωτιόμαστε ποιο έκανε ποιο. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι η εμμηνόπαυση επισπεύδει τη γήρανση», επεσήμανε ο Horvath, καθηγητής της ανθρώπινης γενετικής και βιοστατιστικής στην  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου David Geffen στην Καλιφόρνια.

Πόσο επισπεύδει τη γήρανση η εμμηνόπαυση

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι η εμμηνόπαυση αυξάνει την κυτταρική γήρανση κατά μέσο όρο 6%. «Μπορεί να μην ακούγεται πολύ μεγάλο το ποσοστό, ωστόσο είναι επιβαρυντικό για τη  γυναίκα», σημειώνει ο Horvath.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα που είχε πρόωρη εμμηνόπαυση σε ηλικία 42 ετών, στα  50 της θα είναι κατά ένα ολόκληρο έτος μεγαλύτερη βιολογικά σε σύγκριση με μια γυναίκα ίδιας ηλικίας που μπήκε στην εμμηνόπαυση σε ηλικία 50 ετών.

Διαβάστε ακόμα:
Το συναισθηματικό αντίκτυπο της πρόωρης εμμηνόπαυσης

Παράγοντας γήρανσης και η αϋπνία

Αϋπνία, που συχνά συνοδεύει την εμμηνόπαυση, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ταχύτερη βιολογική γήρανση, σύμφωνα με τη δεύτερη μελέτη, που ερεύνησε τις επιπτώσεις της αϋπνίας και τη σύνδεσή της με τη γήρανση του οργανισμού.

«Η έλλειψη της ξεκούρασης όλου του οργανισμού που προσφέρει ο ύπνος μπορεί να έχει σοβαρότερες επιπτώσεις από τη μείωση της λειτουργικότητάς μας, την επόμενη μέρα. Μπορεί, επίσης, να επηρεάσει το ρυθμό με τον οποίο κινείται το βιολογικό μας ρολόι», διευκρινίζει η Judith Carroll, κύρια συγγραφέας της μελέτης ύπνου και επίκουρος καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες.

Οι γυναίκες που εξετάστηκαν στη μελέτη του ύπνου και ανέφεραν συμπτώματα όπως ανήσυχος ύπνος, δυσκολία στον ύπνο, επανειλημμένες νυχτερινές αϋπνίες και πολύ πρωινή έγερση, ήταν πιο γερασμένες βιολογικά από τις γυναίκες ίδιας χρονολογικής ηλικίας που δεν ανέφεραν ανάλογα συμπτώματα δυσκολίας στον ύπνο.

Επειδή η εμμηνόπαυση είναι μία φυσική λειτουργία που δεν μπορεί να αποφύγει καμία γυναίκα, το ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείρισή της. Τα συνοδά συμπτώματα που συχνά δυσκολεύουν την καθημερινότητα μπορούν να βρουν ανακούφιση αρκεί να μην τα θεωρήσει καμία γυναίκα δεδομένα και να αναζητήσει τη συμβουλή και τη βοήθεια του γιατρού της.

Σχετικά άρθρα:
Εμμηνόπαυση: Μη σας φοβίζει
Πόσα ξέρετε για την εμμηνόπαυση;
Πρόωρη εμμηνόπαυση: Πού μπορεί να οφείλεται;

 

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.