Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Με την εμμηνόπαυση, εξαφανίζεται η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα;

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ-ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ-ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ-1.jpg

Είναι λογικό να σκέφτεστε ότι όταν σταματήσει η περίοδος, κάποιες χρόνιες παθήσεις των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων, όπως η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα, ίσως εξαφανιστούν επίσης. Όμως, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα.

Ενδομητρίωση μετά την εμμηνόπαυση

Ο ενδομήτριος ιστός χρειάζεται συγκεκριμένη ορμόνη για να αναπτυχθεί: τα οιστρογόνα. Μόλις περάσετε φυσιολογικά στην εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σας παράγουν λιγότερα οιστρογόνα. Το ίδιο και αν κάνετε ωοθηκεκτομή. Ως εκ τούτου, τα συμπτώματά σας μπορεί να μειωθούν. Ωστόσο, το σώμα σας εξακολουθεί να παράγει κάποια οιστρογόνα και αυτό μπορεί να κάνει τα συμπτώματα να επιμένουν.

Αν έχετε ενδομητρίωση και ακολουθείτε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά την ωοθηκεκτομή, τα συμπτώματα μπορεί ακόμη και να επιδεινωθούν. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται κι από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας πριν από την εμμηνόπαυση. Αν η ενδομητρίωσή σας είναι ήπια, μπορεί βελτιωθεί με την εμμηνόπαυση. Αλλά αν η ασθένεια είναι βαριά, τα συμπτώματα είναι πιο πιθανό να επιμένουν.

Η διάρκεια των επώδυνων συμπτωμάτων είναι, επίσης, μια ένδειξη για το πόσο πιθανό είναι να βελτιωθούν αυτά μετά την εμμηνόπαυση. Αν, για παράδειγμα, είχατε 20 χρόνια επώδυνα συμπτώματα, το πιθανότερο είναι ότι δε θα εξαφανιστούν με την εμμηνόπαυση. Εάν τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης συνεχίσουν μετά την εμμηνόπαυση και επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας, ίσως, η χειρουργική επέμβαση να είναι η καλύτερη θεραπεία και η πιο αποτελεσματική.

Διαβάστε σχετικά:
Μπορούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης να υποτροπιάσουν;

Ινομυώματα και εμμηνόπαυση

Μπορεί να πιστεύετε ότι τα ινομυώματα θα συρρικνωθούν ή θα εξαφανιστούν όταν φτάσετε στην εμμηνόπαυση, καθώς τα επίπεδα των ορμονών σας πέφτουν δραματικά. Όμως, αυτό δεν ισχύει πάντα. Επίσης, αν ακολουθείτε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση, ίσως εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε αιμορραγία ή ακόμη και αύξηση των ινομυωμάτων μετά την εμμηνόπαυση.

Αν τα ινομυώματα δε σας προκαλούν συμπτώματα μετά την εμμηνόπαυση, μην κάνετε τίποτα. Αλλά αν αλλάξουν μέγεθος ή αρχίσετε να αιμορραγείτε και δεν είστε σε ορμονοθεραπεία, επισκεφθείτε το γιατρό σας για να ερευνήσετε την αιτία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυελικό πόνο, παρόμοιο με τις κράμπες της περιόδου, επείγουσα ανάγκη για ούρηση, όταν τα ινομυώματα πιέζουν την ουροδόχο κύστη, και κοιλιακό φούσκωμα, όταν τα ινομυώματα μεγαλώσουν. Αν τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά μετά την εμμηνόπαυση, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο της χειρουργικής επέμβασης.

Σχετικά άρθρα:
Λαπαροσκοπική Χειρουργική – Κύστεις Ωοθηκών / Ινομυώματα/ Ενδομητρίωση
5 μύθοι για την ενδομητρίωση, την ασθένεια που στις γυναίκες προκαλεί πόνο και υπογονιμότητα
Ινομυώματα Μήτρας: Ο ρόλος ενός φαρμάκου για την χοληστερόλη στη θεραπεία τους και την πρόληψη μιας υστερεκτομής

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.