Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Εμμηνόπαυση και η διάγνωση της.

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ-1-1.jpg

Η μέση ηλικία φυσιολογικής εμφάνισης εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη, αλλά μπορεί να συμβεί πολύ νωρίτερα ή αργότερα. Όταν η εμμηνόπαυση εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 45 ετών ονομάζεται πρώιμη εμμηνόπαυση και πριν από την ηλικία των 40 ετών είναι πρόωρη εμμηνόπαυση.

Το 80% των γυναικών μπαίνουν στην φάση της εμμηνόπαυσης μετά την ηλικία των 45 ετών.

Η διάγνωση της εμμηνόπαυσης θα πρέπει να γίνεται από έναν συνδυασμό παραγόντων, εστιάζοντας περισσότερο στην περιοδικότητα που ακολουθούν οι εμμηνορρυσιακοί κύκλοι (περίοδοι). Στις ηλικιακές δεκαετίες των 40 ή των 50 ετών, η απουσία ή η αραίωση των περιόδων, μαζί με συμπτώματα όπως οι εξάψεις και η εφίδρωση, μπορούν από μόνα τους να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της εμμηνόπαυσης.

Οι μετρήσεις των επιπέδων των ορμονών FSH, LH και των οιστρογόνων είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, κυρίως όταν υπάρχει υπόνοια πρόωρης εμμηνόπαυσης, έχει γίνει υστερεκτομή με ταυτόχρονη διατήρηση των ωοθηκών, υπάρχουν διαταραχές του κύκλου, εμφανίζονται ασυνήθιστα συμπτώματα ή έχει εμφανιστεί μειωμένη γονιμότητα. Η εξέταση μέτρησης των ορμονών θα πρέπει να γίνεται από την 2η έως την 5η ημέρα του κύκλου (ιδανικά την 3η ημέρα).

Η μέτρηση της τιμής της ορμόνης AMH (Anti-Mullerian Hormone), που συνιστάται σε γυναίκες που ξεκινούν κάποια θεραπεία γονιμότητας δεν χρησιμοποιείται συνήθως για τη διάγνωση της εμμηνόπαυσης, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμη εάν η διάγνωση είναι ασαφής. Η ΑΜΗ παράγεται από τα κύτταρα των ωαρίων στις ωοθήκες και όσο περισσότερα ωάρια απομένουν στις ωοθήκες, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίπεδο της ορμόνης. Η εξέταση αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την εκτίμηση μίας πιθανής πρόωρης εμμηνόπαυσης, που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υπογονιμότητας.

Διαβάστε επίσης: Με την εμμηνόπαυση εξαφανίζεται η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα;

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.