Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Εμμηνόπαυση και FSH. Μπορεί οι αυξημένες τιμές να υποδηλώνουν την έναρξη της εμμηνόπαυσης;

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ-ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ-ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ-1.jpg

Η εμμηνόπαυση είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής κάθε γυναίκας. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να περιλαμβάνουν εξάψεις, κόπωση, διαταραχές ύπνου και νυχτερινή εφίδρωση, αλλά αυτά δεν εμφανίζονται πάντα.  Ένα αυξημένο επίπεδο FSH υποδηλώνει την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης, μιας και η ωορρηξία είναι αυτή που προκαλεί μείωση στα επίπεδα της.

Έλεγχος επιπέδων της FSH

Ένας έλεγχος των επιπέδων της FSH θα σας δώσει σημαντικές πληροφορίες για το πόσο κοντά είστε στην εμμηνόπαυση. Στην περίπτωση που τα επίπεδα της FSH είναι αυξημένα, ο γιατρός είναι εκείνος που θα σας ενημερώσει σχετικά με ότι χρειάζεστε, συμπεριλαμβανομένης και της αναγκαιότητας ή μη, λήψης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης.

Γιατί η FSH αυξάνει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης

Η FSH είναι υψηλή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, επειδή το σύστημα ανάδρασης κατά τη διάρκεια του κύκλου έχει διαταραχθεί. Συνήθως, η ωορρηξία προκαλεί μείωση της FSH. Ωστόσο, επειδή η ωορρηξία δεν συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, αυτή η ορμόνη παραμένει σε υψηλό επίπεδο στο σώμα.

Αλλαγές στα οιστρογόνα

Η Οιστραδιόλη είναι μία ισχυρή μορφή οιστρογόνου που κυριαρχεί στο σώμα της γυναίκας. Μετά την εμμηνόπαυση η λιγότερο ισχυρή, οιστρόνη, παράγεται ως υποκατάστατο. Η περίοδος μετάβασης στην εμμηνόπαυση, είναι ο χρόνος που απαιτείται από το σώμα, για να συνηθίσει τις νέες ορμόνες.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT)

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας, και δεν πρόκειται για  ασθένεια ή διαταραχή. Ωστόσο,  πολλές γυναίκες λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) προκειμένου να αποτρέψουν τις επιπτώσεις της, όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακόμα κι αν η HRT ακούγεται σαν μια «ελκυστική» επιλογή, θα πρέπει να γίνεται πάντα μετά από υπόδειξη και υπό την παρακολούθηση του γιατρού. Επιπλέον είναι γεγονός, ότι οι περισσότερες γυναίκες όταν σταματήσουν τη λήψη των φαρμάκων υποφέρουν από ακραία συμπτώματα, λόγω του οτι το σώμα αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις αλλαγές πιο γρήγορα.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.