Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Εμμηνόπαυση: Που μπορεί να οφείλονται τα προβλήματα ύπνου;

emmhnopausi.jpg
Η εμμηνόπαυση προκαλεί διάφορα συμπτώματα στις γυναίκες, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι διαταραχές ύπνου. Μια νέα μελέτη, όμως, υποδηλώνει ότι αιτία γι’ αυτό δεν είναι οι ορμονικές διακυμάνσεις καθαυτές, αλλά ορισμένοι άλλοι παράγοντες. Όπως έδειξε η μελέτη, οι διαταραχές ύπνου των εμμηνοπαυσικών γυναικών σχετίζονται στενά με τις εξάψεις αλλά και με την κατάθλιψη, γεγονός που υποδηλώνει πως αν αντιμετωπισθούν αυτά τα δύο, πιθανότατα θα βελτιωθεί και ο ύπνος των γυναικών. Μεγάλο όφελος μπορεί να αποκομίσουν οι γυναίκες και αν κόψουν το κάπνισμα αφού, όπως διαπιστώθηκε, το ιστορικό καπνίσματος σχετίζεται με υψηλότερες συχνότητες αϋπνίας και διαταραχών του ύπνου.
«Ο φτωχός ύπνος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για τα οποία ζητούν ιατρική βοήθεια οι εμμηνοπαυσικές γυναίκες», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Megan Mahoney, καθηγήτρια Συγκριτικών Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, στην Urbana-Champaign. «Οι διαταραχές του ύπνου έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία και την ποιότητα ζωής των γυναικών, επομένως είναι πολύ σημαντική η διερεύνηση των υποκείμενων αιτιών τους».
Για να εξετάσουν το θέμα, η Dr. Mahoney και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από 776 γυναίκες, ηλικίας 45 έως 54 ετών, τις οποίες παρακολούθησαν επί επτά έτη. Όπως διαπίστωσαν, τόσο πριν, όσο και στη διάρκεια αλλά και μετά την εμμηνόπαυση, οι εξάψεις, η κατάθλιψη και το ιστορικό καπνίσματος σχετίζονταν στενά με τον φτωχό ύπνο. «Τα ευρήματά μας σημαίνουν πως όταν αντιμετωπίζουμε ασθενείς με προβλήματα ύπνου, πρέπει να ρωτάμε τις γυναίκες για άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, αναζητώντας πρωτίστως ενδείξεις κατάθλιψης και ρωτώντας για τις εξάψεις», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Rebecca L. Smith, καθηγήτρια Παθοβιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Και πρόσθεσε: «Οι διαταραχές ύπνου στην εμμηνόπαυση αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης εικόνας, την οποία πρέπει να εξετάζουν συνολικά οι γιατροί». Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Medicine, έδειξε ακόμα ότι ευτυχώς για πολλές γυναίκες τα προβλήματα ύπνου που εκδηλώνονται στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης δεν επιμένουν μετά την ολοκλήρωσή της. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «ο ύπνος μπορεί να αλλάζει την περιεμμηνοπαυσική περίοδο, αλλά οι αλλαγές δεν είναι μόνιμες», εξήγησε η Dr. Smith.  

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.