Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Εναλλακτικοί τρόποι σίτισης του μωρού

εναλλακτικοί-τρόποι-σίτισης-1.jpg

Η χρήση εναλλακτικών μεθόδων σίτισης γίνεται κυρίως όταν πρέπει να χορηγηθεί σε ένα βρέφος συμπλήρωμα ή ακόμα και μητρικό γάλα μετά από  άντληση. Και μπορεί το τάισμα με το μπιμπερό, να είναι το πιο σύνηθες, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι εναλλακτικοί τρόποι σίτισης του μωρού. Αυτοί περιλαμβάνουν, τη σίτιση με ποτηράκι, κουταλάκι, σταγονόμετρο και το δάχτυλο, τη σίτιση με σύριγγα ή με σύστημα συμπληρωματικής σίτισης.

 Οι εναλλακτικοί τρόποι σίτισης, αναλυτικά:

Σίτιση με κουταλάκι:
Η σίτιση με κουταλάκι ενδείκνυται για μωρά, τα οποία δεν έχουν καλή προσκόλληση στο στήθος και δεν κάνουν καλές θηλαστικές κινήσεις. Με το κουταλάκι θα έχετε τη δυνατότητα να δώσετε μικρές ποσότητες γάλακτος, όπως πρωτόγαλα, στο μωρό σας. Συγκεκριμένα, κρατάτε το μωρό αγκαλιά σε όρθια θέση και βάζετε το κουταλάκι στο κάτω χείλος του. Το βρέφος με τη σειρά του, θα αρχίσει να πίνει το γάλα με το δικό του ρυθμό.

Σίτιση με ποτηράκι:
Υπάρχουν ποτηράκια στο εμπόριο, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά  για τη σίτιση των μωρών (ακόμη και των νεογέννητων). Τα βρέφη που πίνουν το συμπλήρωμα με ποτηράκι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρνηθούν το στήθος. Κι αυτό, διότι το ποτηράκι τους επιτρέπει να μυρίσουν και να γευτούν το μητρικό γάλα, ενώ και η κίνηση της γλώσσας τους είναι ανάλογη με εκείνη του θηλασμού. Έτσι, δεν έχουν πρόβλημα στην πορεία να τον συνεχίσουν.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στη χορήγηση του γάλακτος με ποτηράκι, μέχρι το μωρό να μάθει από μόνο του να ελέγχει την πρόσληψη και την παύση, αναδιοργανώνοντας την αναπνοή του.

Συγκεκριμένα, παίρνετε  ένα ποτηράκι των  4-5 ml και το γεμίζετε μέχρι τη μέση. Ετοιμάζετε κι άλλα τέτοια ποτηράκια. Κρατάτε το μωρό αγκαλιά σε όρθια θέση. Αγγίζετε με το ποτηράκι τα χείλη του μωρού και το γέρνετε έως ότου το γάλα φτάσει ακριβώς στα χείλη του μωρού. Γενικά, αφήνετε το μωρό να γλείψει το γάλα και δεν του το ρίχνετε μέσα στο στόμα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί.

Σίτιση με σύριγγα ή σταγονόμετρο:

Οι εναλλακτικοί τρόποι σίτισης περιλαμβάνουν επίσης, το σταγονόμετρο, την απλή σύριγγα ή την ειδική σύριγγα σίτισης. Η σύριγγα σίτισης αν και μοιάζει αρκετά με το σταγονόμετρο, χωράει περισσότερο γάλα. Χρησιμοποιείται συνήθως όταν το μωρό αρνείται το στήθος ή δεν προσκολλάται σωστά σε αυτό. Όσον αφορά στη διαδικασία χορήγησης, κρατάτε το μωρό όρθιο στην αγκαλιά σας. Βάζετε τη σύριγγα στην άκρη του στόματός του και ρίχνετε πολύ αργά μικρή ποσότητα γάλακτος.

Σίτιση με το δάχτυλο:
Η σίτιση με το δάχτυλο, η οποία μπορεί να βοηθήσει ένα ληθαργικό μωρό να ξυπνήσει ή  να προσκολληθεί σωστά στο στήθος, γίνεται από ένα σωληνάκι το οποίο είναι συνδεδεμένο στη μία άκρη του με μια σύριγγα γεμάτη με γάλα και στην άλλη με το δάχτυλό μας. Το μωρό παίρνει το γάλα από το σωληνάκι, ενώ θηλάζει το δάχτυλό μας.

Σύστημα συμπληρωματικής σίτισης (SNS):
Η συσκευή SNS βοηθά τις μητέρες να αυξήσουν το γάλα τους και να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με το θηλάζον βρέφος, σε περίπτωση που αυτή είχε διαταραχθεί για  οποιοδήποτε λόγο. Το σύστημα αυτό, αποτελείται από ένα σακουλάκι/μπουκάλι, όπου τοποθετείται το γάλα (μητρικό ή ξένο), το οποίο με τη σειρά του διοχετεύεται προς τη θηλή της μητέρας με ένα μαλακό σωληνάκι. Καθώς το βρέφος θηλάζει από τη θηλή της μητέρας, δέχεται ταυτόχρονα και  το γάλα από το σωληνάκι. Με αυτό τον τρόπο χορταίνει, ενώ δίνει το πολύτιμο ερέθισμα της ‘ζήτησης’ στο στήθος ώστε να αυξάνεται το γάλα της μητέρας.

Για την επιλογή ενός εναλλακτικού τρόπου σίτισης, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας το χρονικό διάστημα που θα δώσετε γάλα στο μωρό σας, τις θηλαστικές του κινήσεις και τις ανάγκες του.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.