Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Αυξάνει η ενδομητρίωση τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων;

-1-1200x877.jpg

Οι περισσότερες γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση υποφέρουν από έντονους πόνους στην περίοδο τους και, αν σχεδιάζουν την απόκτηση παιδιού, ανησυχούν μήπως η πάθηση επηρεάσει τη γονιμότητά τους. Μία νέα έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι η ενδομητρίωση ενέχει αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και μάλιστα σε γυναίκες νεότερης ηλικίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αμερικανικής έρευνας «Nurses’ Health Study 2», η ενδομητρίωση αυξάνει τον κίνδυνο για οποιαδήποτε στεφανιαία καρδιακή νόσο κατά 62 % συνολικά και σε ποσοστό 200 % στις γυναίκες έως 40 ετών.

Ο συσχετισμός αυτός δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς  είναι γνωστό ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν συστημική, χρόνια φλεγμονή, αθηρογόνο λιπιδαιμικό προφίλ, αυξημένο οξειδωτικό στρες, και –ταυτόχρονα – πολλούς ακόμα παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους.

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρι να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ της ενδομητρίωσης και των στεφανιαίων καρδιακών νόσων, καθώς απαιτούνταν ακριβή δεδομένα μιας διαχρονικής μελέτης που να επιβεβαιώνουν τη σχέση αυτή στην πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε σχετικά:
5 μύθοι για την ενδομητρίωση, την ασθένεια που στις γυναίκες προκαλεί πόνο και υπογονιμότητα  

Η μελέτη Nurses ‘Health Study 2

Η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε τα αποτελέσματα της έρευνας «Nurses ‘Health Study 2», σε 116.430 νοσοκόμες από το 1989-2009. Ενδομητρίωση εντοπίστηκε, λαπαροσκοπικά, σε 11.903 γυναίκες, και 1438 περιστατικά στεφανιαίων καρδιακών νοσημάτων αναφέρθηκαν στην 20ετία που ακολούθησε. Σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση, οι γυναίκες με ενδομητρίωση είχαν:

  • 1,52 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα μυοκαρδίου
  • 1,91 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν στηθάγχη
    και
  • 1,35 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν εγχείρηση, στεφανιαία αγγειοπλαστική ή αγγειακή ενδοαυλική πρόθεση.Ο κίνδυνος ήταν σχεδόν τριπλάσιος στις γυναίκες κάτω των 40 ετών.

Επίσης, εξέτασαν την πιθανότητα η σχέση αυτή να προέρχεται από τις θεραπείες στις οποίες υποβάλλονται οι γυναίκες με ενδομητρίωση (κι όχι από την ίδια την ενδομητρίωση). Διαπίστωσαν ότι το 42% των περιπτώσεων θα μπορούσε να ερμηνευθεί από τη μεγάλη συχνότητα υστερεκτομών / ωοθηκεκτομών και χειρουργικών επεμβάσεων σε μικρότερη ηλικία.

Όταν ο καρδιολόγος λαμβάνει το ιστορικό κάποιας γυναίκας, θα πρέπει και χρειάζεται να γνωρίζει αν έχει υποβληθεί σε χειρουργική εμμηνόπαυση, ανεξάρτητα από την ηλικία της, καθώς μια τέτοια επέμβαση μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ειδικοί διατείνονται πως όταν μια νεαρή γυναίκα έχει ενδομητρίωση, θα πρέπει να παραπέμπεται σε καρδιολόγο, για την αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου που είναι μεν αναστρέψιμοι, αλλά πρέπει να υπάρχει σαφής τους εικόνα προκειμένου να μπορέσουν να τεθούν υπό έλεγχο. Στο τέλος των συμπερασμάτων τους, οι ειδικοί τονίζουν τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής που βοηθά σε κάθε πάθηση αλλά και στην πρόληψή τους.

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης αποδεικνύεται όλο και πιο απαραίτητη, όχι μόνο για να απαλλαγεί η γυναίκα από τους βασανιστικούς πόνους κάθε μήνα ή για να μην αφήσει την ενδομητρίωση να εξελιχθεί σε παράγοντα υπογονιμότητας, αλλά και για να αποτρέψει στην ενδομητρίωση να εξελιχθεί σε σοβαρό παράγοντα εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.  Η σύγχρονη γυναικολογία έχει στη φαρέτρα της πολλές και αποτελεσματικές λύσεις που βοηθούν τη γυναίκα στη διατήρηση της καλής της υγείας.

Σχετικά άρθρα:
Έχω ενδομητρίωση. Μπορώ να μείνω έγκυος;
Οι έντονοι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να είναι σημάδι ενδομητρίωσης;

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.