Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Επαρκείς οι δύο δόσεις του εμβολίου κατά του HPV στην προεφηβεία

HPV-ΕΜΒΟΛΙΟ-1.jpg

Οι περισσότερες ιατρικές επιστημονικές εταιρείες προτείνουν τον εμβολιασμό των νεαρών ατόμων ως το πιο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης από τη μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων – HPV, ο οποίος είναι πάρα πολύ συχνός και κάποιο από τα περισσότερα από 120 στέλεχη του ιού αυτού θα προσβάλει ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων ατόμων κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Τα εμβόλια κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV, (το Gardasil και το Cervarix) είναι διαθέσιμα στην αγορά εδώ και χρόνια, αλλά χρειάστηκε αρκετός καιρός μέχρι ο κόσμος να τα αποδεχθεί.

Πρόσφατα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ δήλωσε ότι δύο δόσεις του εμβολίου κατά του HPV που προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλους τύπους καρκίνου είναι αρκετές για παιδιά 11 με 12 ετών, σε αντίθεση με την αγωγή των τριών δόσεων που χορηγούνταν μέχρι τώρα.

Η ασφαλής, αποτελεσματική και μακροχρόνια προστασία από τους τύπους καρκίνου που συνδέονται με τον HPV, με δύο μόνο δόσεις αντί για τρεις, σημαίνει ότι περισσότερα νεαρά κορίτσια και αγόρια θα λάβουν προστασία. Με τις νέες οδηγίες, θα καταστεί απλούστερη για τους γονείς η μακροπρόθεσμη προστασία των παιδιών τους.

Διαβάστε επίσης: Προστασία από τον HPV

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστά, πλέον, τα παιδιά ηλικίας 11 με 12 ετών να λαμβάνουν δύο δόσεις του εμβολίου για τον HPV, με τουλάχιστον έξι μήνες απόσταση μεταξύ τους. Οι έφηβοι ηλικίας 13 και 14 ετών μπορούν, επίσης, να λάβουν δύο δόσεις, αλλά οι μεγαλύτεροι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που ξεκινούν τον εμβολιασμό αργότερα, στις ηλικίες 15 έως 26 ετών, θα χρειαστούν τρεις δόσεις, όπως χορηγούνταν μέχρι τώρα.

Οι κύριοι λόγοι που προτείνεται η προεφηβική ηλικία για έναρξη του εμβολιασμού είναι επειδή:

  • Την περίοδο αυτή δεν έχει γίνει έναρξη της σεξουαλικής ζωής, οπότε το παιδί θα επωφεληθεί 100% από το εμβόλιο, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να μολύνθηκε με κανένα από τους ιούς που προστατεύει το εμβόλιο.
  • Στην ηλικία αυτή το παιδί παράγει τους περισσότερα αντισώματα.
  • Προτείνεται να εμβολιάζονται τα κορίτσια έως την ηλικία των 26 ετών. Ακόμα και οι κοπέλες που είναι σεξουαλικά ενεργείς μπορούν να εμβολιαστούν, επειδή ακόμα και αν έχουν μολυνθεί από κάποιο στέλεχος του ιού είναι απίθανο να έχουν μολυνθεί από όλα τα στελέχη που προστατεύει το εμβόλιο. Θα λάβουν έτσι κάποιο ποσοστό προστασίας.

Ο HPV είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Οι περισσότερες μολύνσεις δεν προκαλούν συμπτώματα και υποχωρούν μόνες τους, αλλά ο ιός εξακολουθεί να αποτελεί κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο σε γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Επίσης, δεδομένου ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και καρκίνο του πρωκτού, του πέους, του στόματος και του φάρυγγα, το εμβόλιο συνιστάται και για τα δύο φύλα, που εκτός από τα ίδια τα εμβολιαζόμενα άτομα, έμμεσα θα προστατεύουν και τους συντρόφους τους.

Θεωρώντας ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ο εμβολιασμός παρέχει την καλύτερη κάλυψη κατά του HPV και για αυτό συνιστάται για παιδιά από την προεφηβική ηλικία.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2017, σταματά η δωρεάν χορήγηση των εμβολίων για τον HPV στις γυναίκες ηλικίας 18-26 ετών, επομένως οι ενδιαφερόμενες καλό θα ήταν να σπεύσουν να εμβολιαστούν, διαφορετικά, από το νέο έτος θα καλύπτουν από μόνες τους το κόστος του εμβολίου.

Σχετικά άρθρα:
HPV θετικό αποτέλεσμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Πώς συνδέεται ο ιός HPV και ο καρκίνος του κόλπου;
HPV μόλυνση. Μπορείτε να έχετε μία φυσιολογική σεξουαλική ζωή μετά τον HPV;

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.