Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

H ευεργετική επίδραση της σοκολάτας στην εγκυμοσύνη

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-ΣΟΚΟΛΑΤΑ-1.jpg

Η σοκολάτα και πιο συγκεκριμένα η μαύρη, είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, θεοβρωμίνη και  αντιοξειδωτικά, γι’αυτό και η τακτική κατανάλωσή της φαίνεται να έχει πολλά οφέλη για εσάς και το αγέννητο μωρό σας.

Συγκεκριμένα, επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς όπως έχει αποδειχτεί απο μια σειρά ερευνών, βελτιώνει την αιματική ροή στο σώμα της μητέρας.

Χάρη στη μεγάλη ποσότητα ασβεστίου που εμπεριέχει (σε εξαπλάσια ποσότητα απο τη γάλακτος) συμβάλλει στην καλή ανάπτυξη και υγεία των οστών και των δοντιών.

Σε σημαντικές ποσότητες στη μαύρη σοκολάτα βρίσκεται και το  μαγνήσιο, το οποίο με τη σειρά του παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της μνήμης, αλλά και στην καλή λειτουργία των νευρικών συνάψεων του εγκεφάλου.

Η μαύρη σοκολάτα (με 70-85% κακάο) στην εγκυμοσύνη μπορεί να συμβάλλει ακόμα, στην πρόληψη της προ-εκλαμψίας (αυξημένη πίεση του αίματος), μιας ιδιαίτερα σοβαρής επιπλοκής που μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας και του μωρού.

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της διάθεσης, αϋπνία , κόπωση, ήπιας μορφής κατάθλιψη, νευρικότητα και άγχος, μυϊκές κράμπες , έλλειψη όρεξης, δυσκοιλιότητα και πονοκεφάλους,  λόγω της μειωμένης αντίστασης στο στρες.

Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν σε μεγάλη συγκέντρωση στη σοκολάτα, είναι  ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες έχουν τοξική δράση για τον οργανισμό. Κι  όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, τόσο πιο πλούσια είναι σε φλαβονοειδή.

Η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας βοηθά επίσης  στην καταπολέμηση του στρες , προφυλάσσει από τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και αποτρέπει τις αιφνίδιες μεταβολές στην αρτηριακή πίεση.

Μια άλλη σημαντική ουσία στη σύνθεση της σοκολάτας είναι η θεοβρωμίνη, η οποία ανήκει στην κατηγορία των μεθυλξανθινών. Έχει διουρητική δράση και συνεισφέρει στη χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών, όπως αυτών της μήτρας , οι οποίες όταν συσπώνται, προκαλούν τις συστολές.

Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα αποτελεί μοναδική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών, των λεγόμενων πολυφαινολών, που έχουν ευεργετική δράση στη λειτουργία της καρδιάς.

Πιο συγκεκριμένα τα φλαβονοειδή (κατηγορία φαινολών) εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που δημιουργούνται από το φυσιολογικό μεταβολισμό και δημιουργούν βλάβες στην επιφάνεια των κυττάρων.

Έτσι, συμβάλλουν  στην μείωση  της χοληστερόλης, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρυνσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η σοκολάτα υγείας είναι η πιο πλούσια σε πολυφαινόλες σοκολάτα (τα 100γρ περιέχουν 600mgr πολυφαινολών).

Απολαύστε λοιπόν άφοβα μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας τη μέρα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, καθώς τα οφέλη της είναι πολλά.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.