Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Θεραπεία Ορμονικής Αποκατάστασης (BIO-HRT)

15353209511-1.jpg

Τι είναι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και γιατί χρησιμοποιείται;

Όταν οι γυναίκες περνούν στην εμμηνόπαυση, η παραγωγή των κυρίαρχων γυναικείων ορμονών (οιστρογόνα και προγεστερόνη) μειώνεται δραματικά, με αποτέλεσμα τα πολύ χαμηλά επίπεδα αυτών των ορμονών στο σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες να βιώνουν δυσάρεστα συμπτώματα ως αποτέλεσμα της μείωσης στα επίπεδα αυτών των ορμονών, ιδιαίτερα των οιστρογόνων. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT), έχει στόχο την αντικατάσταση αυτών των γυναικείων ορμονών στο σώμα, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων εναλλακτικών θεραπειών για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι είναι αποτελεσματικά, ή ασφαλή σε μακροχρόνια χρήση. Τα φυτικά φάρμακα μπορεί να έχουν και αυτά ανεπιθύμητες ενέργειες και μπορεί επίσης να έχουν και αυτά αρνητική αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα ή ουσίες. Έτσι λοιπόν, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, παραμένει η πιο αποδεκτή και αποτελεσματική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης που πολλές γυναίκες βρίσκουν εξαιρετικά ενοχλητικά και που διαταράσσουν σε σημαντικό βαθμό τη καθημερινότητα τους.

Τι είναι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με βιο-πανομοιότυπες ορμόνες ή βιο-ταυτόσημη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης BioHRT;

BioHRT είναι η χρήση συμπληρωματικών δόσεων ορμονών που έχουν χημική δομή όμοια με τις ορμόνες που το ανθρώπινο σώμα παράγει φυσικά.

Η Βιο-ταυτόσημη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (Bio-HRT) αντικαθιστά ορμονικές ανεπάρκειες, ώστε να επανέλθει ξανά η βέλτιστη ισορροπία στο σώμα. Η BioHRT είναι ορμονική θεραπεία σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη για κάθε μεμονωμένη ασθενή. Κάθε ασθενής είναι διαφορετική και παρουσιάζει συγκεκριμένα συμπτώματα οπότε και τα επίπεδα των ορμονών θα πρέπει να προσαρμοστούν στα εκάστοτε δεδομένα.

Η ποσότητα και η μορφή χορήγησης της βιο-πανομοιότυπης ορμόνης σε κάθε συνταγή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι βιο-πανομοιότυπες ορμόνες έχουν 100% όμοια χημική δομή με εκείνες που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα. Σε αντίθεση με τις συνθετικές ορμόνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στη συμβατική θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, οι βιο-πανομοιότυπες ορμόνες δεν αναγνωρίζονται ως ξένες προς το σώμα ουσίες.

Ακόμα όμως και αν οι βιο-πανομοιότυπες ορμόνες αποτελούν φυσικές ουσίες, πρέπει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε ορμόνη μπορεί να είναι επικίνδυνη εάν δε χορηγείται σωστά, με αυστηρά κριτήρια και προδιαγραφές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό, κάθε ασθενής που υποβάλλεται σε αυτή τη θεραπεία πρέπει να παρακολουθείται στενά από τον ιατρό. Ο ιατρός μπορεί συνεχώς να προσαρμόζει την ορμονοθεραπεία εξατομικευμένα, ανάλογα με τις ανάγκες και τα συμπτώματα της ασθενούς.

Τα οφέλη της BioHRT είναι πολύ σημαντικά. Η BioHRT ανακουφίζει από τα συμπτώματα που συχνά συνοδεύουν την εμμηνόπαυση. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι αυτή η μορφή θεραπείας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διάφορες ιατρικές και χρόνιες παθήσεις, όπως

  • αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
  • καρδιακή προσβολή
  • οστεοπόρωση (η οποία μπορεί ακόμη και να αντιστραφεί)
  • οστεοαρθρίτιδα
  • άνοια
  • περιοδοντική νόσο.

Επιπλέον, η bioHRT μπορεί να μειώσει σημαντικά τις ρυτίδες και τα σημάδια της γήρανσης. Τα επίπεδα των ορμονών σας μπορεί να εκτιμηθούν με απλές εξετάσεις αίματος και ανάλογα με τα αποτελέσματα προσαρμόζεται και η δοσολογία. Κάθε θεραπευτικό πλάνο είναι απόλυτα εξατομικευμένο σύμφωνα με τα δεδομένα της ασθενούς.

Πολλές φορές, χρησιμοποιούνται παράλληλα ειδικά συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες ώστε τα οφέλη από τη bioHRT που σας έχει συνταγογραφηθεί να είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Οι βιο-πανομοιότυπες ορμόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια είναι τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η τεστοστερόνη και δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA).

Τέλος, αυτό που είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί είναι πως όσο πιο νωρίς στην εμμηνόπαυση ξεκινήσει μια τέτοια θεραπεία, τόσο μεγαλύτερα τα ωφέλη και η αποτελεσματικότητα της.

Τι κίνδυνοι υπάρχουν;

Όταν μιλάμε για θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για συνθετικές ή βιο-πανομοιότυπες ορμόνες είναι αυξημένος ο κίνδυνος:

  • θρόμβωσης του αίματος και
  • ταχύτερης ανάπτυξης του πρώιμου καρκίνου του μαστού .

Για το λόγο αυτό ορισμένες γυναίκες με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό δεν θα πρέπει να λαμβάνουν BioHRT. Ορισμένοι από τους κινδύνους μπορεί να μειωθούν με την επιλογή διαφορετικής μορφής χορήγησης των ορμονών αυτών, σε μορφή αυτοκόλλητου, κρέμας ή γέλης και όχι από το στόμα. Το καλύτερο θεραπευτικό πλάνο, όπως συνιστάται από το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων είναι η  “χρήση της χαμηλότερης δόσης για το συντομότερο χρονικό διάστημα που είναι εφικτό”.

Με αυτό τον τρόπο, είναι δυνατή η επίτευξη των επιθυμητών στόχων για τη διατήρηση της ποιότητας της ζωής σας, της ενέργειας και της σεξουαλικότητας σας.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.