Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Κάθε γυναίκα με HPV πρέπει να γνωρίζει αυτές τις πληροφορίες για να προστατευτεί από καρκίνο του τραχήλου

51795165_m-1.jpg

Λόγω του ιστορικού σας, ενός παθολογικού τεστ Παπ ή στα πλαίσια μίας πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης στη διάγνωση παθήσεων του τραχήλου, υποβληθήκατε στη σχετικά νέα, πιο προηγμένη μέθοδο HPV DNA τεστ. Το τεστ αυτό ανιχνεύει με μοριακές τεχνικές το ιϊκό φορτίο του HPV και μπορεί να διαλευκάνει από πιο στέλεχος του ιού έχει προσβληθεί μία γυναίκα.

Ένα θετικό αποτέλεσμα στο HPV DNA τεστ και ο πανικός είναι μία απόλυτα φυσιολογική αντίδραση καθώς κάθε γυναίκα έχει συνδυάσει στο μυαλό της τον ιό HPV με καρκίνο του τραχήλου και της μήτρας.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας πολύ κοινός ιός σε άνδρες και γυναίκες και ανιχνεύεται σε μεγάλο ποσοστό των ενεργών σεξουαλικά ατόμων, καθώς μεταδίδεται πολύ εύκολα μέσω της άμεσης επαφής της επιδερμίδας των γεννητικών οργάνων, των βλεννογόνων ή των σωματικών υγρών τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια του κολπικού, πρωκτικού ή στοματικού σεξ.

Το προφυλακτικό δεν προστατεύει πλήρως από τη λοίμωξη, καθώς δεν καλύπτει εξ ολοκλήρου τις περιοχές του δέρματος που προσβάλλει ο ιός. Οι περισσότεροι σεξουαλικώς ενεργοί άνθρωποι θα μολυνθούν με HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους, αν και οι περισσότεροι το πιθανότερο είναι να μην το αντιληφθούν, επειδή ο HPV συνήθως δεν έχει συμπτώματα.

Τα πολλά … πρόσωπα του HPV

Ο ιός παρουσιάζει περισσότερους από 120 υπότυπους, αλλά μόνο 40 περίπου από αυτούς αφορούν μολύνσεις των γεννητικών οργάνων. Tους πιο σημαντικούς υπότυπους μπορούμε να ανιχνεύσουμε και να ταυτοποιήσουμε στο HPV DNA τεστ και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να γνωρίζουμε πόσο κίνδυνο για επιπλοκή από έναν υπότυπο υψηλού κινδύνου για καρκίνο διατρέχει μία γυναίκα.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζει κάθε γυναίκα ώστε να μη διακατέχεται από πανικό είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οργανισμός θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό HPV, ορισμένες φορές ακόμα και χωρίς θεραπεία, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί και καταπολεμά τέτοιου τύπου λοιμώξεις. Χωρίς να έχει προκληθεί πρόβλημα υγείας, ή να κινδυνεύει από καρκίνο του τραχήλου.

Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες περιπτώσεις, που η λοίμωξη από τον HPV δεν αυτοϊάται, δηλαδή δε θεραπεύεται από μόνη της. Ορισμένοι τύποι του HPV, ο 6 και ο 11, μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Άλλοι τύποι HPV, ο 16, ο 18 και ο 31 (που ονομάζονται τύποι «υψηλού κινδύνου») μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της γυναίκας που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε βάθος χρόνου, αν η γυναίκα δεν αντιμετωπίσει εγκαίρως την όποια παθολογία.

Οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να γίνουν αντιληπτές στα πλαίσια ενός τυπικού ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου για Τεστ Παπ, για αυτό και δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να πραγματοποιείται ο έλεγχος αυτός σωστά, μόνο από ειδικούς, σύμφωνα με τις ισχύουσες συστάσεις και οδηγίες. Οι τύποι του HPV που προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι διαφορετικοί από τους τύπους που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Όπως τονίζεται στη βιβλιογραφία: όλοι οι καρκίνοι του τράχηλου, του κόλπου, του αιδοίου και της περιπρωκτικής περιοχής οφείλονται στον ιό HPV, αλλά όλες οι μολύνσεις από HPV δεν προκαλούν καρκίνο.

Διαβάστε επίσης: Ποια σημεία προσβάλλει ο HPV – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Το τεστ Παπανικολάου

Το πρώτο λοιπόν βήμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι το τεστ Παπ, με το οποίο γίνεται η ανίχνευση των αλλοιώσεων που προκαλούνται από τον ιό HPV στον τράχηλο της μήτρας.

Πλέον, με το νεότερο, το HPV DNA τεστ, μπορεί να ανιχνευτεί και η μόλυνση από τον ιό και οι υψηλού κινδύνου τύποι του ιού HPV που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Με το HPV DNA τεστ, ο ειδικός θα αξιολογήσει πότε θα πρέπει να επαναλάβετε το τεστ Παπανικολάου και ποιες άλλες εξετάσεις πρέπει να γίνουν (κολποσκόπηση, βιοψία) και πότε.

Τι σημαίνει (και τι δε σημαίνει) ένα θετικό HPV DNA τεστ

 • Ένα θετικό HPV DNA τεστ σημαίνει ότι ανιχνεύτηκε μόλυνση από τον ιό HPV στον τράχηλο της μήτρας σας.
 • ΔΕ σημαίνει ότι έχετε ή θα πάθετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
 • Σημαίνει, επίσης, ότι, αν έμενε αδιάγνωστη η μόλυνση και χωρίς παρακολούθηση, θα υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν οι αλλοιώσεις των κυττάρων, που οδηγούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με την πάροδο του χρόνου.
 • Έχοντας μολυνθεί από τον HPV, δε θα αντιμετωπίσετε δυσκολία να μείνετε έγκυος.
 • Ο γιατρό μπορεί να αντιμετωπίσει τις κυτταρικές αλλοιώσεις που προκαλεί ο HPV, αλλά δεν μπορεί να θεραπεύσει πλήρως τον HPV ως ιό και να τον εξαφανίσει από τον οργανισμό σας.
 • Η μόλυνση από τον HPV δεν έχει ομοιότητες με τη μόλυνση από τον HIV ή τον έρπητα.

Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα του HPV DNA τεστ σας, καλό είναι να τα καταγράψετε και να ρωτήσετε αναλυτικά για όλα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο ιατρείο μας. Για να κλείσετε το ραντεβού σας μαζί μας μπορείτε να μας καλέσετε στο 2107704393 ή ηλεκτρονικά ΕΔΩ.

Διαβάστε επίσης: HPV DNA Τεστ

Τι θα πρέπει να γνωρίζει μία γυναίκα με μόλυνση από HPV τύπο υψηλού κινδύνου

Εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

 • Η μόλυνση από τον HPV είναι πολύ συχνή σε άνδρες και γυναίκες. Οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα μολυνθούν με τον HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ακόμα και τα άτομα με μόνο έναν σεξουαλικό σύντροφο στη ζωή τους, μπορεί να διαγνωστούν με μόλυνση από τον HPV, αν ο/η σύντροφός τους έχει μολυνθεί με τον ιό HPV.
 • Αν ο τύπος του ιού HPV που ανιχνεύτηκε στο HPV τεστ σας είναι υψηλού κινδύνου, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά ο ίδιος δεν προκαλεί και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.
 • Αν ο ένας σύντροφος βρεθεί μολυσμένος με HPV, το πιθανότερο είναι ότι και ο άλλος σύντροφος ήδη έχει μολυνθεί με τον HPV, ακόμα και αν δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα.
 • Το ότι μολυνθήκατε από τον HPV δε σημαίνει ότι ο σύντροφός σας έχει παράλληλες με τη σχέση σας σεξουαλικές επαφές εκτός της σχέσης σας.
 • Δεν υπάρχει κανένας σίγουρος τρόπος να διαπιστώσετε πότε μολυνθήκατε με τον HPV ή ποιος τον μετέδωσε σε εσάς, καθώς ένα άτομο μπορεί να έχει HPV για πολλά χρόνια πριν ανιχνευθεί.
 • Δεν υπάρχει προς το παρόν διαγνωστική εξέταση για να πληροφορηθούν οι άνδρες αν έχουν HPV. Το πιο κοινό πρόβλημα υγείας που προκαλείται από τον HPV στους άνδρες είναι τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.
 • Η χρήση προφυλακτικών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μετάδοσης του HPV στους μελλοντικούς ερωτικούς συντρόφους σας, αν τα χρησιμοποιείτε ΠΑΝΤΑ και με το σωστό τρόπο. Μπορεί, επίσης, να μειώσει τις πιθανότητες σας να κολλήσετε εσείς μελλοντικά και άλλους τύπους του ιού HPV. Απλώς, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο HPV μπορεί να μολύνει τις περιγεννητικές περιοχές που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό, άρα δεν προστατεύει πλήρως κατά του HPV.

Ασπίδα προστασίας έναντι του ιού είναι ο εμβολιασμός και των δύο φύλων κατά του HPV, σε νεαρή ηλικία και πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, καθώς το εμβόλιο δεν προφυλάσσει από τους τύπους του HPV που ήδη έχουν μολύνει τον εμβολιαζόμενο.

Μπορεί οι συνέπειες της μόλυνσης από τον HPV να είναι πιο σοβαρές για τη γυναίκα, πρέπει ωστόσο και οι άντρες να ευαισθητοποιηθούν για την κάλυψή τους και τη μη μετάδοση στις συντρόφους τους. Η μείωση του κινδύνου από τη μόλυνση από τον ιό θεωρείται εφικτή στην περίπτωση που τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες καλυφθούν μέσω του εμβολίου σε νεαρή ηλικία και παραμείνουν έτσι προστατευμένοι απέναντι σε μελλοντικές μολύνσεις.

Σχετικά άρθρα:
Προστασία από τον HPV
Τι προκαλεί ο HPV

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.