Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

breastfeedingbaby1111-1.jpg

Οι μητέρες που διανύουν την περίοδο του θηλασμού, δε χρειάζεται να αισθάνονται πως πρέπει να περιορίζονται στο σπίτι, αλλά πρέπει να νιώθουν άνετα να θηλάσουν το μωράκι τους και σε δημόσιο χώρο, χωρίς να στερούνται έτσι τις εξόδους τους. Μπορεί να μη νοιώθουν άνετα στην αρχή, αλλά όσο πιο σωστά προετοιμασμένες είναι τόσο πιο εύκολη θα γίνεται και η διαδικασία του θηλασμού σε δημόσιους χώρους.

Πολλές μητέρες νιώθουν ήδη αρκετά άνετα να θηλάζουν σε δημόσιο χώρο και αυτό δεν είναι μόνο θετικό για εκείνες και τα μωρά τους, αλλά ενθαρρύνει και τις νεότερες κοπέλες που δεν έχουν αποκτήσει ακόμα μωρό. Με σεβασμό απέναντι στους γύρω τους, ακόμα και αν κάποιοι, ακόμα και άθελα τους, τις φέρνουν σε δύσκολη μερικές φορές θέση, βρίσκουν τελικά τον τρόπο να ταΐσουν το μωράκι τους με τον πιο φυσικό τρόπο.

Εσείς μπορεί να αισθάνεστε αρκετό άγχος όταν έρχεται η ώρα του θηλασμού και βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο. Μπορεί να ανησυχείτε αρκετά για το τι θα πεί ο κόσμος. Για το λόγο αυτό σας δίνουμε παρακάτω μερικές ιδέες που μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να ξεπεράσετε τον φόβο σας.

1.   Πρέπει να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας. Ο θηλασμός σε δημόσιο χώρο είναι μια νόμιμη διαδικασία. Φροντίζετε το μωρό σας με τον πιο φυσικό τρόπο και του προσφέρετε την πιο υγιεινή διατροφή. Την ίδια στιγμή, χωρίς να το καταλαβαίνετε, γίνεστε πρότυπο για πολλά νέα ζευγάρια που σας παρατηρούν να θηλάζετε.

2.   Αν ανησυχείτε ότι δείχνετε πολλά περισσότερα από ότι θα έπρεπε, κάτι που σας κάνει να νοιώθετε ντροπή, μάθετε πως ένα μωρό την ώρα που θηλάζει καλύπτει το στήθος σας πολύ καλά. Μπορείτε βέβαια να δοκιμάσετε διαφορετικά ρούχα για να δείτε ποιο σας βολεύει πιο πολύ και ποιο σας κάνει να νιώθετε άνετα. Να γνωρίζετε όμως πως μερικά μωρά δεν αισθάνονται άνετα να θηλάζουν με κάποιο ύφασμα να ακουμπάει το προσωπάκι τους, όποτε κάντε μια δοκιμή να θηλάσετε με αυτό τον τρόπο όσο είσαστε ακόμα στο σπίτι σας.

3. Διαλέξτε ρούχα που αισθάνεστε άνετα να τα φοράτε. Μπορείτε να διαλέξετε ρούχα ειδικά φτιαγμένα για θηλασμό ή να ράψετε κάτι δικό σας. Κάποιες γυναίκες βολεύονται με μπλούζες σε σχήμα Τ, ενώ άλλες προτιμούν μπλούζες με κουμπιά, ιδιαίτερα αν το μωρό σας δεν θέλει να το ακουμπάει κανένα ύφασμα την ώρα που θηλάζει. Και αυτό γιατί με αυτό το είδος της μπλούζας μπορείτε να τη ξεκουμπώσετε από πάνω μέχρι το στήθος σας. Οι ειδικές ζώνες κοιλιάς που φοράνε πολλές γυναίκες μετά τον τοκετό μπορεί να είναι βολικές γιατί μπορείτε να τη σηκώσετε και να καλύψετε το στήθος σας. Από πάνω μπορείτε να φοράτε ένα άνετο πουλόβερ ή ζακέτα, έτσι θα νιώθετε πιο άνετα αν αισθάνεστε ότι δείχνετε περισσότερα από ότι θα θέλατε.

4.   Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό πανί που είναι φτιαγμένο για θηλασμό. Αυτό το πανί βοηθάει να καλύψει το στήθος σας αλλά και το μωρό σας την ώρα του θηλασμού. Επίσης κρατάει το μωρό σταθερό στο στήθος σας και μπορείτε ταυτόχρονα να περπατήσετε. Σιγουρευτείτε όμως πως το μωράκι σας αναπνέει σωστά.

5.   Διαλέξτε ένα σουτιέν που είναι ειδικό για θηλασμό. Πολλές μητέρες προτιμούν ένα αθλητικό σουτιέν που είναι εύκολο και χαλαρό, χωρίς μπανέλες. Τα σουτιέν αυτά είναι πιο εύκολο να τα κατεβάσεις ή ανοίξεις και να θηλάσεις. Μπορείτε να εξασκηθείτε πριν στο σπίτι σας με το ένα χέρι για να βρείτε πώς μπορείτε να ετοιμάζεστε για τον θηλασμό σε δημόσιο χώρο.

6.   Διαλέξτε ένα μέρος που αισθάνεστε άνετα. Ιδανικά ψάχνετε για ένα μέρος που μπορείτε να καθίσετε αναπαυτικά και που είναι λιγότερο ορατό. Για παράδειγμα σε ένα εστιατόριο μπορείτε να γυρίσετε την καρέκλα σας να κοιτάει προς το σύντροφο σας, έτσι ώστε οι υπόλοιποι θαμώνες να μη σας βλέπουν. Αν είσαστε για ψώνια θα μπορούσατε να θηλάσετε σε κάποιο δοκιμαστήριο ρούχων. Στο λεωφορείο αν κάθεστε στο παράθυρο είσαστε λιγότερο ορατή από τους υπόλοιπους επιβάτες. Αν δεν βρίσκετε κάποιο μέρος που να είναι αρκετά άνετο για το θηλασμό, μην αγχώνεστε. Προσπαθήστε να βρείτε ένα μέρος που να μπορείτε να καθίσετε και να οργανώσετε τον εαυτό σας. Απλά προσπαθήστε όχι τελευταία στιγμή, εάν βέβαια αυτό είναι εφικτό.

7.   Το σημείο που μπορεί να φανεί το στήθος σας πιο πολύ είναι η στιγμή που τοποθετείτε το μωρό σας στο στήθος. Για να αποφύγετε να φανεί το στήθος σας, απλά γυρίστε λίγο προς το πλάι μέχρι να αρχίσει το μωρό σας να θηλάζει.

8.   Αν δεν αισθάνεστε καθόλου άνετα να θηλάσετε σε δημόσιο χώρο, θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας ένα ύφασμα για να σκεπαστείτε. Καλό θα ήταν να εξασκηθείτε στο σπίτι για να δείτε αν το μωρό σας  δέχεται να έχει κάποιο ύφασμα να σκεπάζει το προσωπάκι του. Γνωρίζουμε, συζητώντας με αρκετές από εσάς,  πως σε κάποιες δεν αρέσει η ιδέα αυτή, γιατί υποστηρίζουν ότι ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία και καμία γυναίκα δεν θα έπρεπε να νιώθει ντροπή. Όμως, υπάρχουν και άλλες γυναίκες που θεωρούν πως είναι πολύ σημαντικό να σκεπάζονται όταν θηλάζουν καθώς έτσι νιώθουν πιο άνετα. Ο θηλασμός είναι μια πολύ προσωπική στιγμή και η κάθε μανούλα έχει τον τρόπο της. Και αυτός ο τρόπος είναι ο σωστός.

9.   Χαμογελάστε και μην αφήσετε κανέναν να σας χαλάσει τη διάθεση! Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος σας κοιτάει την ώρα του θηλασμού, ακόμα και αν ο τρόπος που σας κοιτάει σας κάνει να νιώθετε άβολα, απλά χαμογελάστε τους. Ξέρετε ότι κάνετε κάτι πολύ σημαντικό για το μωρό σας και για την υγεία του. Πρέπει να δείχνετε αυτοπεποίθηση σε αυτό που κάνετε, έτσι με ένα απλό χαμόγελο θα το κάνετε φανερό.

10.  Έχετε έτοιμη την απάντηση σας σε περίπτωση που κάποιος, την ώρα που θηλάζετε, κάνει κάποιο αρνητικό σχόλιο για αυτή σας τη δραστηριότητα. Θα σας βοηθήσει πολύ να είσαστε προετοιμασμένη. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν κάνετε τίποτα λάθος που θέλετε να θηλάσετε το μωρό σας και ότι είναι μια διαδικασία φτιαγμένη από την ίδια τη φύση.

Ο θηλασμός είναι το δώρο της φύσης για το μωρό σας. Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα σας και πρέπει να υποστηρίζεται με κάθε τρόπο.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.