Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟ

Η εσωτερική κοιλότητα (φόδρα) της μήτρας, το ενδομήτριο, μπορεί να αυξηθεί σε πάχος όταν υπάρχει διέγερση με οιστρογόνα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό σε μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Σε μια γυναίκα που έχει περάσει στην εμμηνόπαυση, το πάχος του ενδομητρίου δεν αλλάζει και πολύ από μήνα σε μήνα, αφού χωρίς την έμμηνο κύκλο τα οιστρογόνα παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, στις οποίες το πάχος του ενδομητρίου έχει αυξηθεί σημαντικά, θα πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλειστεί ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου. Αιτία της αλλαγής αυτής στο πάχος του ενδομητρίου είναι η συνεχιζόμενη διέγερση από οιστρογόνα, είτε από κάποια ουσία που η γυναίκα λαμβάνει (π.χ. χάπια οιστρογόνων χωρίς προγεστίνες, ή το φάρμακο ταμοξιφένη για τον καρκίνο του μαστού) , ή από την παραγωγή οιστρογόνων από το ίδιο το σώμα της γυναίκας ( π.χ. από το υπερβολικό βάρος επειδή τα οιστρογόνα συσσωρεύονται στο λίπος ή πολύ πιο σπάνια, από ένα είδος όγκου της ωοθήκης που παράγει παραπάνω οιστρογόνα. Η αδιάκοπη, συνεχής διέγερση με οιστρογόνα οδηγεί σε ανώμαλη πάχυνση του ενδομητρίου.

Η βιοψία του ενδομητρίου είναι απαραίτητη για να καθοριστεί αν αυτή η υπερπλασία οφείλεται σε καρκίνο του ενδομητρίου. Ο παθολόγος θα εξετάσει το δείγμα του ενδομητρικού ιστού κάτω από το μικροσκόπιο για να καθοριστεί εάν τα κύτταρα είναι κανονικά, προ-καρκινικά ( άτυπη υπερπλασία του ενδομητρίου ), ή καρκινικά. Ανάλογα με το αποτέλεσμα προτείνεται και η αντίστοιχη θεραπεία.

Συμπτώματα Υπερπλασίας

Τα κυριότερα συμπτώματα της υπερπλασίας του ενδομητρίου είναι:

 • Κολπική αιμορραγία μεταξύ περιόδων ή μετά την εμμηνόπαυση
 • Βαριά έμμηνο ρύση
 • Περίοδοι που διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο
 • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
 • Αμηνόρροια (απουσία εμμήνου ρύσεως)
 • Ανωοθυλακιορρηκτική περίοδος (εμμήνος ρύση χωρίς ωορρηξία)

Τι μπορείτε να κάνετε στα πλαίσια πρόληψης

 • Αν και τις περισσότερες φορές η υπερπλασία του ενδομητρίου δεν μπορεί να προληφθεί, οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις της πυέλου (υπέρηχος μήτρας και ωοθηκών, κλινική εξέταση), για να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία τυχόν ανωμαλιών.
 • Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα θα πρέπει να παρακολουθύνται αυστηρά, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
 • Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι χρήσιμη για τις γυναίκες που είναι υπέρβαρες.
 • Καθημερινή άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπερπλασίας του ενδομητρίου.
 • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα.

Προσοχή:

Καλέστε το γιατρό αν εμφανίσετε βαριά κολπική αιμορραγία ή αν έχετε κολπική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή μετά την εμμηνόπαυση.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.