Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ: ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

image111-1.jpg

Κάθε γυναίκα, από μικρή ηλικία, πρέπει να γνωρίζει πως μοιάζει το στήθος της μορφολογικά και να το ψηλαφίζει συχνά, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιληφθεί έγκαιρα αν κάτι έχει αλλάξει στη μορφή και τη δομή του. Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας η πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή είναι αμέσως μετά την περίοδο τους.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου που επηρεάζει τις γυναίκες και το σπουδαιότερο διαθέσιμο όπλο είναι η πρόληψη.

Αυτοεξέταση μαστού σε συνεργασία με το Johns Hopkins Breast Center

Όσο πιο σύντομα γίνει η ανίχνευση του καρκίνου, τοσο η θεραπεία θα είναι πιο αποτελεσματική. Πολλές γυναίκες αποφεύγουν την αυτοεξέταση από το φόβο και μόνο μήπως πράγματι ανακαλύψουν “κάτι”. Όλες οι αλλαγές στο στήθος σας δεν σημαίνει ότι είναι καρκίνος του μαστού. Μερικές γυναίκες έχουν κύστεις, ινοαδενώματα, ή πολύ “πυκνό” ιστό, το οποίο είναι φυσιολογικό. Αυτό που θέλουμε να διαπιστώσουμε στον ετήσιο έλεγχο είναι πιθανές αλλοιώσεις της φυσιολογικής “αρχιτεκτονικής” του μαστού.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γνωρίσετε κι εσείς οι ίδιες την “αρχιτεκτονική” αυτή του στήθους σας. Μάθετε να το ψηλαφίζετε μόνες σας και αν κάτι δεν καταλαβαίνετε ζητήστε βοήθεια, εώς ότου κάνετε τη πρακτική αυτή κτήμα σας.

Η εμφάνιση και η “αίσθηση” των μαστών, μπορεί να αλλάξει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έμμηνου κύκλου. Μερικές γυναίκες νοιώθουν ότι τα στήθη τους είναι πιο ευαίσθητα, ιδιαίτερα κοντά στις μασχάλες, τις ήμερες πριν την περίοδο.

Να παρακολουθείτε και να είστε ενήμερη για τις ακόλουθες αλλαγές στο στήθος σας.

1. Αλλαγές στο περίγραμμα ή το σχήμα του στήθους
2. Αλλαγές στην εμφάνιση ή την “αίσθηση” του δέρματος, όπως ζάρωμα ή παραμόρφωση.
3. Πάχυνση η ανωμαλία στην περιοχή του στήθους, ή των θηλών
4. Έκκριση υγρού ή αίματος από τις θηλές.
5. Κόκκινες, ερεθισμένες περιοχές στη θηλή, ή “πληγές” που δεν επουλώνονται εύκολα.
6. Εξογκώματα ή μικρά ογκίδια που ψηλαφίζονται τόσο στη περιοχή του στήθους όσο και της μασχάλης.
7. Οποιαδήποτε αλλαγή στη θέση της θηλής, ξαφνική στροφή της θηλής προς τα μέσα.
8. Εξάνθημα πάνω η γύρω από τη θηλή
9. Μαστοδυνία.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω αλλαγές επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Για περισσότερες πληροφορίες στο www.worldwidebreastcancer.com

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.