Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Καρκίνος ωοθηκών: Μελέτη της εξέλιξης του καρκίνου των ωοθηκών με μικροσκοπικά μοντέλα 3-D ιστού

ΚΑΡΚΙΝΟΣ-ΩΟΘΗΚΩΝ-1.jpg

Για να μελετήσουν πώς αναπτύσσεται ο καρκίνος ωοθηκών, ένας καρκίνος που δεν έχουμε καλές προοπτικές για τις γυναίκες, οι ερευνητές σε μελέτες, που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή, αναπτύσσουν μικροσκοπικά μοντέλα 3-D ιστού.

Πιο συγκεκριμένα, με μια μοναδική προσέγγιση που στηρίζεται στις τεχνολογίες εκτύπωσης 3-D, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου WisconsinMadison αναπτύσσει νέα εργαλεία για την κατανόηση του μηχανισμού ανάπτυξης του καρκίνου των ωοθηκών, που υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου το 2% των γυναικών, παγκοσμίως, στις περισσότερες από τις οποίες η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο στης νόσου, όταν ήδη ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Για αυτό και το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι περίπου 25%.

Η έρευνα

Ο Paul Campagnola, καθηγητής της βιοϊατρικής μηχανικής και ιατρικής φυσικής στο UW-Madison, ηγείται μίας ομάδας ερευνητών, με στόχο τη βελτίωση αυτής της προοπτικής μέσα από την κατανόηση του μηχανισμού που αλληλεπιδρούν τα καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών με κοντινούς ιστούς του σώματος. Για το λόγο αυτό, ανέπτυξαν νέα εργαλεία για την απεικόνιση και την ανίχνευση της νόσου. Ο πρώτος στόχος είναι το κολλαγόνο, μια κοινή πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή του σώματος, κρατώντας τα οστά, τους συνδέσμους και τους μυς μαζί.

«Στις περισσότερες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών, υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στη δομή του κολλαγόνου που συμβαδίζουν με την ασθένεια», λέει ο Campagnola, που μαζί με τους συνεργάτες του προσπαθούν να κατανοήσουν αυτές τις αλλαγές εκτυπώνοντας μικροσκοπικά, 3-D μοντέλα των δειγμάτων κολλαγόνου, στα οποία θα αναπτύξουν καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών, και θα τα εμφυτεύσουν σε ποντίκια, θεωρώντας ότι έτσι θα μελετήσουν πιο αποδοτικά για την έρευνα τις συνθήκες ανάπτυξης του μεταστατικού καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες.

Διαβάστε επίσης:
Τα 10 στοιχεία που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει για τον καρκίνο των ωοθηκών

«Ένα πρόβλημα στις έρευνες είναι ότι οι επιστήμονες μελετούν έναν τύπο καρκίνου τοποθετώντας τα καρκινικά κύτταρα σε ένα δίσκο. Τα κύτταρα στο δίσκο δεν ενεργούν όπως τα κύτταρα στον ιστό. Έτσι, προσπαθούμε να τους δώσουμε τη δομή των ιστών που τα καρκινικά κύτταρα θα έχουν σε ένα φυσικό περιβάλλον».

Είναι μια προσέγγιση που δεν έχει επιχειρηθεί μέχρι τώρα, η οποία θα συμβάλει στη βελτίωση κατανόησης της εικόνας των ωοθηκών στο εσωτερικό του σώματος.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της ομάδας είναι να βελτιώσει τόσο την εξέταση και τη διάγνωση όσο και τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιώσουν τις προοπτικές για τις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών είναι να αναπτύξει μια μέθοδο που θα κάνει πιο απλή τη διάγνωση των γυναικών με υψηλότερο κίνδυνο για την ασθένεια. Οι γυναίκες με μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA -μετάλλαξη που συνδέεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού– έχουν ένα 40% πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών στη διάρκεια της ζωής τους.

«Θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε αυτές τις γυναίκες», λέει ο Campagnola. «Θα μπορούσατε να κάνουμε διαγνωστικές εξετάσεις στις γυναίκες αυτές, κάθε λίγα χρόνια, με μια ελάχιστα επεμβατική συσκευή μέσω ενός λαπαροσκόπιου ή μέσω των σαλπίγγων».

Αλλά για να φτάσουν σε αυτό το σημείο εύκολης διάγνωσης οι ερευνητές πρέπει να γνωρίζουν πολύ περισσότερα για το μηχανισμό του καρκίνου των ωοθηκών, για να ξέρουν τι ψάχνουν. Γι’ αυτό, προς το παρόν αναπτύσσουν καλύτερα εργαλεία απεικόνισης και καλύτερα μοντέλα για την κατανόηση της βιολογίας της ασθένειας.

Σχετικά άρθρα:
Γονίδια BRCA1/ BRCA2 και καρκίνος του μαστού η/και των ωοθηκών
Ετήσιος Γυναικολογικός Έλεγχος
Μέχρι ποια ηλικία πρέπει γίνεται το τεστ Παπανικολάου;

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.