Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Κλιμακτήριος. Ποια η σχέση της με την εμμηνόπαυση;

Υστερεκτομή-e1453533301615.jpg

Η κλιμακτήριος είναι μία ευρέως χρησιμοποιούμενη λέξη, της οποίας όμως η έννοια συχνά παρανοείται. Κλιμακτήριος είναι το χρονικό διάστημα στο οποίο τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν, μέχρι την διακοπή της εμμήνου ρύσεως, ενώ μπορεί να προκαλέσουν πρόωρα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να υπάρχουν ακόμα αρκετές ορμόνες ώστε να  διεγείρουν την εσωτερική επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) και να προκαλούν περιόδους (έμμηνος ρύση).

Εμμηνόπαυση είναι η τελευταία έμμηνος ρύση. Η περίοδος σταματά επειδή τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης δε διεγείρουν το ενδομήτριο, κατά τον συνήθη κύκλο. Τα επίπεδα των ορμονών μπορεί να έχουν διακυμάνσεις για αρκετά χρόνια προτού τελικά γίνουν τόσο χαμηλά, ώστε το ενδομήτριο να παραμένει λεπτό και να μην αιμορραγεί.

Η κλιμακτήριος είναι κάτι που θα βιώσουν όλες οι γυναίκες. Φυσιολογικά, όταν οι ωοθήκες δεν είναι σε θέση πια να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, η γυναίκα μπαίνει στη φάση της εμμηνόπαυσης. Η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να προκύψει, όταν οι ωοθήκες έχουν καταστραφεί, μετά από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή όταν έχουν αφαιρεθεί ( συχνά μαζί με υστερεκτομή). Περιεμμηνόπαυση είναι το στάδιο από την έναρξη των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, μέχρι την μετεμμηνόπαυση, όπως χαρακτηρίζεται ο χρόνος μετά την τελευταία περίοδο. Τις περισσότερες φορές ορίζεται ως μία διάρκεια 12 μηνών χωρίς περιόδους, σε μία γυναίκα που φυσιολογικά βρίσκεται στην εμμηνόπαυση ή αμέσως μετά από τη χειρουργική επέμβαση, εάν οι ωοθήκες έχουν αφαιρεθεί.

Διαβάστε περισσότερα: Μπορεί το άγχος να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση;

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.