Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Κονδυλώματα. Πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι;

HPV-DOCTOR11-1.jpg

Τα κονδυλώματα είναι εξογκώματα στο δέρμα της γεννητικής περιοχής και γύρω από τον πρωκτό. Προκαλούνται από ορισμένους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι του ιού HPV. Ορισμένοι τύποι του HPV παράγουν κονδυλώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, «μυρμηγκιές» στα διάφορα μέρη του σώματος, ενώ κάποιοι μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων και ονομάζονται τύποι HPV υψηλού κινδύνου.

Τα περισσότερα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από έναν από τους δύο τύπους χαμηλού κινδύνου του HPV – 6 και 11. Τα κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν στο στόμα ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων – στου αιδοίο, στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, στο ορθό, στον πρωκτό, στο πέος και στο όσχεο. Τα κονδυλώματα μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής από το ένα άτομο στο άλλο και από την τριβή του δέρματος με τη μολυσμένη περιοχή.

Τα κονδυλώματα μπορεί να είναι δυσάρεστα ή άβολα, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι επικίνδυνα. Μπορούν, ωστόσο, να προκαλέσουν πληγές και αιμορραγία – η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο HIV.

Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και καρκίνος

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν ότι κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Οι τύποι του ιού HPV που προκαλούν τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ονομάζονται χαμηλού κινδύνου και δεν συνδέονται με καρκινικές αλλοιώσεις.

Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε λοίμωξη από περισσότερους του ενός τύπους του HPV και τα κονδυλώματα μπορεί να είναι ένα σημάδι μόλυνσης από πιο επικίνδυνα στελέχη του ιού. Οι γυναίκες δε θα πρέπει να αμελούν το γυναικολογικό τους έλεγχο, το τεστ Παπανικολάου αλλά και το HPV DNA test που ανιχνεύει τον τύπο του HPV από τον οποίο μπορεί να έχετε πιθανόν μολυνθεί.

Διαβάστε επίσης: Τα κονδυλώματα μπορεί να εξαφανιστούν χωρίς θεραπεία;

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.