Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Κυστική Ίνωση. Μπορεί ένας φορέας να αντιμετωπίζει συμπτώματα;

9639880_m-1.jpg

Για να πάσχει κάποιος από Κυστική Ίνωση πρέπει να φέρει ένα ζεύγος μεταλλαγμένων γονιδίων, να είναι δηλαδή ομόζυγος ως προς τη μετάλλαξη αυτή. Το άτομο που φέρει μόνο ένα μεταλλαγμένο γονίδιο, ονομάζεται «φορέας» της Κυστικής Ίνωσης και δε νοσεί.

Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα, με κυριότερο την παραγωγή παχιάς βλέννας στους πνεύμονες, αλλά και σε άλλα όργανα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία χρόνιων σοβαρών λοιμώξεων. Επιπλέον, ο έντονος βήχας και τα προβλήματα στο αναπνευστικό (πνευμονικές βλάβες, συχνές πνευμονίες) και στο πεπτικό σύστημα (διάρροιες) αποτελούν τα πιο κοινά συμπτώματα της ασθένειας.

Οι φορείς της Κυστικής Ίνωσης δε νοσούν από την ασθένεια και δεν παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, δε γνωρίζουν ότι είναι φορείς, μέχρι να πραγματοποιήσουν γονιδιακό έλεγχο. Ωστόσο, σπάνια άτομα που γνωρίζουν ότι είναι φορείς της Κυστικής Ίνωσης ,είναι πιθανόν να αναφέρουν κάποια ελαφρά συμπτώματα, αν και τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Διαβάστε επίσης: Προγεννητικός Έλεγχος: Ποιες εξετάσεις έφεραν την επανάσταση στην παρακολούθηση της εγκυμοσύνης

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.