Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Μειώνοντας την κατανάλωση ποτών που περιέχουν ζάχαρη, μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου.

-e1452774131806.jpg

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί την τέταρτη πιο κοινή μορφή καρκίνου και επίσης, την πιο κοινή γυναικολογική κακοήθεια.

Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη ενοχοποιούνται για τη δραματική αύξηση του κίνδυνου εκδήλωσης κακοήθειας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention διαπίστωσε εκδήλωση καρκίνου της μήτρας σχεδόν κατά 80% συχνότερα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν τέσσερα ή περισσότερα αναψυκτικά ημερησίως, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν κανένα.

Οι περισσότεροι καρκίνοι της μήτρας συμβαίνουν επειδή υπάρχει ορμονική ανισορροπία που οδηγεί σε μια ανώμαλη πάχυνση της κοιλότητας της μήτρας.

Κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, οι γυναίκες παράγουν οιστρογόνα, που παχαίνουν σταδιακά το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Με την ωορρηξία προκαλείται η παραγωγή προγεστερόνης, η οποία εμποδίζει να αυξηθεί περαιτέρω το πάχος των τοιχωμάτων της μήτρας. Όταν δεν υπάρχει ωορρηξία, ο όγκος των τοιχωμάτων της μήτρας αυξάνει καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν οιστρογόνα χωρίς όμως την προγεστερόνη να φέρνει ισορροπία και έτσι οι πιθανότητες καρκινογένεσης αυξάνουν.

Τα λιποκύτταρα παράγουν επιπλέον οιστρογόνα και αυτό εξηγεί γιατί η παχυσαρκία είναι ένας από τους κύριους λόγους αύξησης της συχνότητας του ενδομητρίου καρκίνου.

Οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του ενδομητρίου.

Ενώ η παχυσαρκία είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου εδώ και πολλά χρόνια, η σύνδεσή της με τη ζάχαρη των αναψυκτικών είναι σχετικά νέα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι η αύξηση του καρκίνου της μήτρας που σχετίζεται με τα ζαχαρούχα ποτά παρατηρήθηκε ακόμη και σε λεπτές γυναίκες.

Η παχυσαρκία, τα αναψυκτικά και γενικότερα τα ζαχαρούχα ποτά δεν είναι οι μόνοι παράγοντες κινδύνου. Οτιδήποτε διαταράσσει την ισορροπία των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μη φυσιολογικών κύτταρων. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ήδη από τη δεκαετία του ‘70 ότι η λήψη θεραπείας με οιστρογόνα χωρίς επαρκή αύξηση της προγεστερόνης, αυξάνει σχεδόν δέκα φορές τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας.

Όσες γυναίκες λαμβάνουν οιστρογόνα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, είναι σημαντικό να παίρνουν και προγεστερόνη. Οι κρέμες προγεστερόνης δεν έχει αποδειχτεί ότι προσφέρουν επαρκή προστασία.

Γυναίκες που έχουν μπει στο προεμμηνοπαυσιακό στάδιο και δεν έχουν πλέον ωορρηξία, διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο.

Τέλος, αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν και ορισμένες γυναίκες λόγω γενετικής μετάλλαξης, γνωστής ως σύνδρομο Lynch, που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου, αλλά αυξάνει επίσης σε ποσοστό από 27 έως 71% την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου της μήτρας, σε αντίθεση με το 3% του γενικού πληθυσμού.

Τι σας συμβουλεύουμε:

Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν, μειώστε ή καλύτερα καταργείστε την κατανάλωση αναψυκτικών και ζαχαρούχων ποτών, χάστε τα περιττά κιλά και το πιο σημαντικό, ποτέ να αγνοείτε τυχόν ανωμαλίες περιόδου, βαριά αιμορραγία ή εμφάνιση κηλίδων αίματος.

Κάθε αιμορραγία σε μια γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να αξιολογείται.

Ο Καρκίνος της Μήτρας μπορεί να προληφθεί και το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται “ο νούμερο 1 γυναικολογικός καρκίνος” δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τιμητική διάκριση.

Ενημερωθείτε σωστά και κάντε τα απαραίτητα τεστ (Τεστ Παπ, HPV-DNA Test και Υπέρηχο και Doppler Μήτρας και Ωοθηκών) για την πρόληψη του γυναικολογικού αυτού καρκίνου.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.