Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

Η συλλογή σπέρματος για αξιολόγηση από το ανδρολογικό εργαστήριο, είναι μία διαδικασία που κάνει πολλούς άνδρες να αισθάνονται αμήχανα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, εάν σκεφτείτε ότι καλείστε να κάνετε κάτι που γίνεται ιδιωτικά, σε ξεχωριστές στιγμές με τον σύντροφό σας, αλλά εσείς πρέπει να αποδώσετε μέσα σε ένα αποστειρωμένο ιατρικό περιβάλλον. Για την καλύτερη όμως έκβαση της εξέτασης, προσπαθείστε να μην αισθάνεστε άβολα. Σκεφτείτε πως είναι μία ιατρική εξέταση, όπως όλες οι άλλες, που οι νοσηλευτές και το προσωπικό της κλινικής, βλέπουν πολλές φορές, καθημερινά.

Προετοιμασία

Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας όσον αφορά τη συλλογή κα την επεξεργασία του σπέρματος. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό, η συλλογή του σπέρματος να γίνει στο εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί και η ανάλυση. Διαφορετικά, εάν η συλλογή γίνει στο σπίτι, το εργαστήριο θα πρέπει να έχει πρώτα ενημερωθεί σχετικά, ώστε να είναι το προσωπικό έτοιμο για την επικείμενη ανάλυση του δείγματος.

Θα πρέπει να απέχετε από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα για τουλάχιστον δύο ημέρες, αλλά όχι περισσότερο από πέντε ημέρες πριν από τη συλλογή του σπέρματος.  Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχετε έρθει σε σεξουαλική επαφή ή εκσπερμάτιση οποιουδήποτε είδους, συμπεριλαμβανομένου και του αυνανισμού. Μεγαλύτερη ή μικρότερη περίοδος αποχής μπορεί να οδηγήσει σε διαφορές στον αριθμό,  την κινητικότητα και γενικά την ποιότητα του σπέρματος. Δείγματα που παράγονται μετά από δύο ημέρες αποχής συνήθως έχουν μεγαλύτερο αριθμό κινητών σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με τα δείγματα που παράγονται μετά από περισσότερες ημέρες αποχής. Μερικοί άνδρες πιστεύουν εσφαλμένα, ότι εάν δεν έχουν εκσπερματώσει για πολλές ημέρες μέχρι την ημέρα της συλλογής του σπέρματος, θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Το ποσοστό των ζωντανών σπερματοζωαρίων μειώνεται με την αύξηση του χρονικού διαστήματος της αποχής.

Σε περίπτωση που είσαστε άρρωστοι, έχετε πυρετό ή προέρχεστε από ξενύχτι με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καλό είναι να αναβάλετε την ανάλυση σπερματος για κάποια άλλη στιγμή. Παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα του δείγματος σπέρματος σας, περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα  όπως η σιμετιδίνη, η σουλφασαλαζίνη και η νιτροφουραντοΐνη,  ορμόνες  όπως η τεστοστερόνη και ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας.
  • Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ
  • Χρήση κοκαΐνης ή μαριχουάνας
  • Φυτικά φάρμακα, όπως βαλσαμόχορτο και υψηλές δόσεις της Echinacea.

Συλλογή του δείγματος

Ο αυνανισμός είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο θα ληφθεί το δείγμα του σπέρματος σας. Εάν έχετε σοβαρή ανδρική υπογονιμότητα με ελάχιστα ή καθόλου σπερματοζωάρια κατά την εκσπερμάτιση, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, όπως η μικροχειρουργική αναρρόφηση σπέρματος από την επιδιδυμίδα (MESA) ή τους όρχεις (TESA).

Η εκσπερμάτωση πραγματοποιείται μέσα σε ένα κύπελλο (ουροσυλλέκτη) που παρέχεται από το εργαστήριο

Πριν από τη συλλογή ενός δείγματος σπέρματος:

  • Κάντε ντους στο σπίτι σας και πριν τον αυνανισμό πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.
  • Μην χρησιμοποιήσετε λιπαντικό, σάλιο ή οποιοδήποτε προϊόν που μπορεί να περιέχει σπερματοκτόνους παράγοντες.

Πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή εκσπερματώστε κατευθείαν μέσα στο αποστειρωμένο κύπελλο συλλογής του δείγματος σπέρματος. Προσπαθήστε να συλλέξετε όλο το δείγμα, ιδιαίτερα το πρώτο κλάσμα του σπέρματος που περιέχει τον μεγαλύτερο αριθμό σπερματοζωαρίων και σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να συλλέξετε τυχόν χυμένο σπέρμα έξω από το κύπελλο.

Καλύψτε το δοχείο αμέσως μόλις τελειώσετε. Βεβαιωθείτε ότι το όνομά σας, η ημερομηνία και η ώρα του δείγματός σας είναι εκτυπωμένη ευκρινώς στο κύπελλο.

Μεταφέροντας το σπέρμα σας

Εάν έγινε συλλογή του σπέρματος σε τόπο διαφορετικό από την εξειδικευμένη κλινική, θα πρέπει η μεταφορά του στο εργαστήριο να γίνει ιδανικά μέσα σε μισή με μία το πολύ ώρα μετά από την εκσπερμάτιση, γιατί το σπέρμα δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής έξω από το σώμα και σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Καθυστερήσεις στην παράδοση του σπέρματος και έκθεση σε διάφορες θερμοκρασίες, έχει αρνητική επίπτωση στην κινητικότητα του σπέρματος.

Κατά τη μεταφορά του, το δείγμα του σπέρματός σας θα πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θερμοκρασία του σώματος. Αν το σπέρμα είναι σε χαμηλή ή υψηλή θερμοκρασία τότε θα επηρεαστεί αρνητικά η κινητικότητα του σπέρματος. Κρατήστε το δοχείο δείγματος σε όρθια θέση, με το καπάκι καλά σφιγμένο. Τυλίξτε το με βαμβάκι και αλουμινόχαρτο. Το δείγμα δεν πρέπει να τοποθετείται στην τσάντα της συντρόφου σας, ή στην τσέπη ή τον χαρτοφύλακά σας. Ιδανικά θα πρέπει να μεταφερθεί σε όρθια θέση ανάμεσα στα πόδια της συντρόφου σας όπως κάθεται. Ζητήστε από την κλινική σχετικές οδηγίες.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.