Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Πανάδες μετά την εγκυμοσύνη

15902490211-1.jpg

Στην εγκυμοσύνη,  πολλές γυναίκες εμφανίζουν κηλίδες, πανάδες και τη “μάσκα της εγκυμοσύνης” (χλόασμα), προβλήματα τα οποία οφείλονται σε διαταραχές της μελάγχρωσης.

Αυτά υποχωρούν συνήθως απο μόνα τους, αφού περάσουν λίγοι μήνες μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση που οι πανάδες δεν είναι επιφανειακές, αλλά βρίσκονται βαθύτερα, στη στιβάδα του χορίου, τότε μπορεί να χρειαστεί να λάβετε κι εσείς κάποια μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

Γιατί δημιουργούνται

Λόγω των ορμονικών αλλαγών στην εγκυμοσύνη, εμφανίζεται συσσώρευση μελανίνης (η χρωστική που προσδίδει σκούρα απόχρωση) σε διάφορα σημεία του προσώπου και του σώματος.

Οι μελαχρωματικές βλάβες εμφανίζονται πιο συχνά στο πρόσωπο, κυρίως γύρω από τα μάτια, στην περιοχή που ονομάζεται «μάσκα της εγκυμοσύνης».

Τα μέτρα προστασίας που μπορείτε να λάβετε.

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που έχουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα, προτού προβείτε σε κάποια ενέργεια για την αντιμετώπιση των πανάδων, καλό είναι να περιμένετε έως και 6 μήνες μετά τον τοκετό, ενώ όσες έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα μπορείτε να περιμένετε έως κι ένα χρόνο για την υποχώρησή τους.

Αν περάσει το προβλεπόμενο διάστημα και οι πανάδες παραμένουν, τότε  χρειάζεται δραστική αντιμετώπιση και θεραπεία και όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Οι περισσότεροι δερματολόγοι συνιστούν θεραπείες όπως είναι το peeling προσώπου, οι λευκαντικές κρέμες και το λέιζερ, για την ανάπλαση και την ανανέωση του προσώπου.

Ωστόσο, το λέιζερ αποτελεί μια επεμβατική θεραπεία, η οποία επιτυγχάνει την ανάπλαση του δέρματος, αφού πρώτα έχει προκαλέσει ένα είδος εγκαύματος. Κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο, γιατί ενδέχεται να διαταράξει ακόμη περισσότερο την παραγωγή της μελανίνης και να χειροτερέψει την εικόνα των πανάδων. 

Τα χημικά peeling προτείνονται στις περιπτώσεις που οι πανάδες είναι βαθιές, αλλά και πάλι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Πραγματοποιούνται συνήθως με γλυκολικό, σαλικυλικό και τριχλωρικό οξύ.

Οι λευκαντικές κρέμες, οι οποίες αποχρωματίζουν τις υπάρχουσες δυσχρωμίες και κηλίδες και χαρίζουν ομοιογένεια στο δέρμα, είναι το πιο συχνό μέτρο αντιμετώπισης των πανάδων μετά την εγκυμοσύνη.

Η θεραπεία της λεύκανσης γίνεται πάντα στη διάρκεια της νύχτας, καθώς η έκθεση στον ήλιο επιδεινώνει το πρόβλημα.

Μετά τον καθαρισμό του προσώπου σας το βράδυ, απλώστε μια κρέμα που περιέχει  υδροκινόνη, τρετινοΐνη, υδροκορτιζόνη ή ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) . Η θεραπεία με τις λευκαντικές κρέμες πρέπει να διακόπτεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είτε χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία είτε όχι, είναι απαραίτητη η εφαρμογή αντηλιακού προϊόντος καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου,  με υψηλό δείκτη προστασίας (30 ή 50).

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας, καθώς κάποιες απο τις θεραπείες για την καταπολέμηση των πανάδων μετά την εγκυμοσύνη, αντενδείκνυνται ειδικά αν θηλάζετε.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.