Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Θεραπεύεται το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών με την εμμηνόπαυση;

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ-1-1.jpg

 

Οι γυναίκες που πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) ελπίζουν ότι με την εμμηνόπαυση, θα προκύψει και κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τις χρόνιες παθήσεις των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων. Όμως, όπως στην περίπτωση της ενδομητρίωσης και των ινομυωμάτων, έτσι και στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, η εμμηνόπαυση δεν εγγυάται εξαφάνιση των συμπτωμάτων της πάθησης.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μια ορμονική διαταραχή, κατά την οποία οι ωοθήκες της γυναίκας παράγουν περισσότερα ανδρογόνα, κοινώς γνωστά ως ανδρικές ορμόνες, από ό,τι χρειάζονται. Ως αποτέλεσμα, μια γυναίκα μπορεί να έχει ακανόνιστο έμμηνο κύκλο -ή και απουσία κύκλου- αλλά και αυξημένη τριχοφυΐα σε ανεπιθύμητα σημεία του σώματος, αραίωση των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, αύξηση του σωματικού βάρους και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα, όπως η υπερβολική αύξηση της τριχοφυΐας στο σώμα και η αραίωση των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να επιδεινωθούν μετά την εμμηνόπαυση. Από την άλλη πλευρά, μετά την εμμηνόπαυση, δε χρειάζονται πλέον θεραπείες για να εξομαλύνετε την περίοδό σας.

Διαβάστε επίσης:
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών Θεραπεία: Τι να κάνω για να μην επηρεάσει τη ζωή μου;

Ωστόσο, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θέτει τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η γήρανση, επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο για αυτές τις παθήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όσο μεγαλώνουν και φτάνουν στην εμμηνόπαυση οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, χρειάζεται να είναι ακόμα πιο προσεκτικές όσον αφορά τη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου και για αυτά τα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενημερωθείτε από το γιατρό σας για τις εξετάσεις που θα πρέπει να κάνετε, ώστε να ελέγξετε το ενδεχόμενο υψηλής χοληστερόλης και διαβήτη. Επίσης, κρατήστε κάτι σαν ημερολόγιο, καταγράφοντας με ακρίβεια την αρτηριακή σας πίεση και το βάρος σας μετά από κάθε μέτρηση.

Θεραπεία που να επιτυγχάνει την ίαση του ΣΠΩ, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Υπάρχουν, όμως πλέον, πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις που παρέχουν ικανοποιητικό έλεγχο του συνδρόμου, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής των γυναικών και κατά την αναπαραγωγική τους περίοδο και στην εμμηνόπαυση. Αρκεί η γυναίκα που υποφέρει από το σύνδρομο, να ζητήσει τη βοήθεια του γιατρού της και, με τη βοήθειά του, να γίνει η σωστή διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση, προλαμβάνοντας ποικίλα προβλήματα στην καθημερινότητα της γυναίκας.

Σχετικά άρθρα:
Με την εμμηνόπαυση, εξαφανίζεται η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα;
Πώς να προστατέψετε την υγεία της καρδιάς σας κατά την εμμηνόπαυση

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.