Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Προστασία από τον HPV

e1451318528860.jpg

Πώς μπορώ να προστατευτώ από τον ιό HPV

Ο ιός του HPV είναι πολύ κοινός και είναι σχεδόν σπάνιο να μην μολυνθεί κάποιος σεξουαλικά ενεργός έστω μια φορά στην ζωή του. Το 80% των ανθρώπων θα μολυνθεί από κάποιον τύπο του ιού. Όμως είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάποιος μπορεί να μην έχει κάποια συμπτώματα του ιού, όπως επίσης μπορεί ο οργανισμός του να αντιμετωπίσει μόνος του τον ιό, χωρίς ο ίδιος να το καταλάβει. Οι πιο σημαντικοί τρόποι προστασίας από τον ιό HPV:

1.Προστασία κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
Αν το προφυλακτικό χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μολύνσεως από τον ιό. Όμως το προφυλακτικό δεν παρέχει 100% προφύλαξη από τον ιό, καθώς μπορεί να μεταφερθεί από δέρμα σε δέρμα και χωρίς σεξουαλική επαφή. Το προφυλακτικό όμως παρέχει προστασία και από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί εάν μία γυναίκα πάσχει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, είναι πολύ πιο εύκολο να προσβληθεί και από τον ιό του HPV.

2.Να κάνετε τεστ ΠΑΠ όποτε απαιτείται βάση του ιστορικού σας.
Ο κίνδυνος να αναπτύξετε καρκίνο του τραχήλου μειώνεται εάν κάνετε τακτικά τεστ ΠΑΠ. Σύμφωνα με τις νέες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, το τεστ ΠΑΠ /HPV τεστ μπορεί να γίνεται κάθε 1-3 έτη, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό και τα προσωπικά δεδομένα της ασθενούς. Σκοπός είναι η έγκαιρη ανίχνευση, σε πολύ αρχική μορφή,     των καρκινικών κυττάρων. Αν είστε σεξουαλικά ενεργή θα πρέπει να εξετάζεστε σε οποιαδήποτε ηλικία και να είστε.

3.Εμβόλιο κατά του HPV ιού
Μπορείτε να εμβολιαστείτε κατά συγκεκριμένων στελεχών του ιού. Με τον εμβολιασμό οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου, κονδυλώματα και άλλα είδη καρκίνου στα γεννητικά τους όργανα. Να θυμάστε πως το εμβόλιο δεν είναι κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά κατά εκείνων των υποτύπων του HPV που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Προτού η ασθενής πάρει οποιαδήποτε απόφαση, πρέπει να ενημερωθεί σωστά από τους κινδύνους και τα πιθανά οφέλη του εμβολιασμού και υπεύθυνα να αποφασίσει. Ο εμβολιασμός για τους άνδρες μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα και κάποια είδη καρκίνων στον πρωκτό.

Το εμβόλιο συνήθως χορηγείται σε 3 δόσεις μέσα σε 6 μήνες. Συνήθως είναι πιο αποτελεσματικό, όταν λαμβάνεται από άτομο που δεν έχει έρθει σε σεξουαλική επαφή. Δηλαδή σε κορίτσια και αγόρια στην εφηβική ηλικία θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Υπάρχουν δύο μάρκες για το εμβόλιο του ιού που μπορούν να προστατέψουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου. Οι ειδικοί συνιστούν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για κορίτσια 11-12 ετών έως γυναίκες 26 ετών.

Είναι σημαντικό το εμβόλιο να χορηγηθεί σωστά ανεξαρτήτως ηλικίας, δηλαδή οι δόσεις του φαρμάκου να δοθούν μέσα σε 6 μήνες από την πρώτη δόση και όχι σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Να μην ξεχνάτε ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει και από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και όλες οι γυναίκες πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν ΠΑΠ τεστ, εφόσον αρχίσουν την σεξουαλική δραστηριότητά τους.

4.Στρες και ιός HPV
Είναι γνωστό ότι ο ιός μπορεί να αναπτυχθεί ευκολότερα σε ανθρώπους με υψηλά επίπεδα στρες. Γι’ αυτό θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας μεθόδους για να ελαττώσετε το άγχος σας.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.