Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Οδηγίες για να ξεπεράσετε τη μελαγχολία της λοχείας (baby blues)

ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ-ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ-1.jpg

Η μελαγχολία της λοχείας αλλά και η επιλόχειος κατάθλιψη εμφανίζονται συχνά σε νέες μητέρες, σε ποσοστό 50-70% και 10-15%, αντίστοιχα. Κάποιες φορές, εξαιτίας των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών τους κι άλλων στρεσογόνων παραγόντων και κάποιες άλλες χωρίς προφανή αίτια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, κάθε νέα ή μέλλουσα μανούλα καλό είναι να γνωρίζει όλα τα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβει, έτσι ώστε να παραμείνει υγιής και να αποφύγει τα συναισθήματα δυσαρέσκειας και κατάθλιψης, τα οποία ενδέχεται να της “χτυπήσουν την πόρτα” μετά τη γέννα.

Για να προστατευτείτε από τη μελαγχολία της λοχείας (baby blues), αλλά και την επιλόχειο κατάθλιψη, πρέπει πρώτα απ’όλα, να ζητήσετε τη βοήθεια και τη στήριξη των κοντινών σας ανθρώπων. Εκφράστε τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας, κυρίως στο σύντροφό σας, έχοντας ως στόχο να βρείτε απο κοινού μια λύση γύρω απο οτιδήποτε σας απασχολεί.

Απαλλαχτείτε από τις ενοχές ότι δεν είστε ικανή μητέρα, τον πανικό και τους μύθους που σχετίζονται με τη μητρότητα. Δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μόνη σας, ενώ η ζωή σας θα γίνει πιο εύκολη αν καταφέρετε να κάνετε έναν προγραμματισμό.

Φροντίστε να κοιμάστε μερικές ώρες χωρίς διακοπή κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς επίσης και τις ώρες μέσα στη μέρα (αν είναι εφικτό) που το μωρό σας κοιμάται. Ακόμα κι αν θηλάζετε, μπορείτε να βγάλετε λίγο γάλα με το θήλαστρο προκειμένου να του το χορηγήσει κάποιος άλλος, όταν εσείς θα νιώσετε την ανάγκη να ξεκουραστείτε.

Η ισορροπία της χημείας του εγκεφάλου είναι επίσης σημαντική για μια καλή διάθεση. Γι’αυτό φροντίστε την μέσω της διατροφής σας, καταναλώνοντας μεγάλης θρεπτικής αξίας πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, δοκοσαεξανοϊκό Οξύ (DHA) ,  Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ή συμπληρώματα διατροφής ιχθυελαίου πλούσια σε Ω λιπαρά, βιταμίνη D3, και φυλλικό οξύ.

Έχει αποδειχθεί μέσα απο σχετικές μελέτες ότι το οκοσαεξανοϊκό Οξύ (DHA), το οποίο βοηθάει στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, και τα Ω3 λιπαρά οξέα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της επιλόχειας κατάθλιψης. Αντίθετα, η ελλιπής πρόσληψη των Ω3 λιπαρών οξέων κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με την εμφάνιση παιδικού διαβήτη τύπου 1.

Καλύτερες πηγές τροφών με ωφέλιμα Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα είναι τα ψάρια (κυρίως σολομός, τόνος, σαρδέλες). Ωστόσο, επειδή τα ψάρια  έχουν μεγάλη συγκέντρωση σε ψευδάργυρο και αλλά βαρέα μέταλλα, καλό θα είναι να τα καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες.

Κάντε ήπιας έντασης γυμναστική γιατί βοηθά στην παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες προσφέρουν ένα αίσθημα ευφορίας και στην οξυγόνωση του εγκεφάλου. Γενικά, κερδίστε χρόνο για τον εαυτό σας ή για να ασχοληθείτε με το μωρό σας, ζητώντας απο κάποιο πρόσωπο απο το στενό οικογενειακό ή φιλικό σας περιβάλλον, να κάνει μερικές δουλειές για εσάς (ψώνια, μαγείρεμα, σκούπισμα κτλ).

Είναι πολύ σημαντικό να μην κλειστείτε στον εαυτό σας. Δεν είστε η μόνη νέα μαμά που αγχώνεται για τις νέες συνθήκες στη ζωή της. Εντοπίστε τα συμπτώματα μιας πιθανής επιλόχειας κατάθλιψης και ζητήστε άμεσα τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.