Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Που μπορεί να οφείλεται;

9639880_m-1.jpg

Η πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (POF) μπορεί να είναι πρωτογενής, όταν οι περίοδος δεν ξεκινά ποτέ, (εξαιτίας απουσίας, ανεπάρκειας ή δυσλειτουργίας των ωοθηκών) ή δευτερεύουσα, όταν έχει εμφανιστεί περίοδος, αλλά διακόπτεται νωρίς.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να ακολουθεί μία χειρουργική επέμβαση, όπως η υστερεκτομή όταν οι ωοθήκες αφαιρεθούν μαζί με τη μήτρα, ή ακόμα και αν οι ωοθήκες διατηρηθούν μετά την υστερεκτομή.

Άλλες αιτίες της πρόωρης εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν χρωμοσωμικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Turner και το σύνδρομο Down, αυτοάνοσες διαταραχές (ανοσολογική απόκριση ενάντια στις ωοθήκες) και χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Η λήψη μερικών φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει διακοπή της ωοθηκικής λειτουργίας, αλλά συνήθως η λειτουργία των ωοθηκών επανέρχεται μετά την διακοπή της λήψης του φαρμάκου.

Ωστόσο, πολλές φορές, στην πρόωρη εμμηνόπαυση, ειδικά στη δευτερογενή ( POF), δεν εμφανίζεται κάποιο αίτιο, αλλά είναι πιθανόν να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό POF, συμπεραίνοντας μια γενετική επιρροή, είτε στον αριθμό των ωαρίων που υπάρχουν στις ωοθήκες, είτε στο ρυθμό με τον οποίο αυτός μειώνεται.

Διαβάστε επίσης:  Οι αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.