Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Πόσα ξέρετε για την εμμηνόπαυση;

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ-1.jpg

Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε όταν αρχίσετε να νιώθετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και ποια πραγματικά είναι αυτά; Πώς πρέπει να προσαρμόσετε τις καθημερινές σας συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας; Ότι και αν σας απασχολεί είμαστε δίπλα σας να σας ενημερώσουμε σωστά και υπεύθυνα και σε αυτή τη φάση της ζωής σας.

Η εμμηνόπαυση ΔΕΝ είναι ασθένεια

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική μετάβαση στην ώριμη φάση της ζωής κάθε γυναίκας. Σίγουρα, δεν είναι ασθένεια και δε χρειάζεται πάντα θεραπεία. Αλλά είναι σωστό να ζητάτε βοήθεια εάν ενοχλητικά συμπτώματα, όπως οι εξάψεις, διαταράσσουν την καθημερινότητά σας και σας κάνουν να νιώθετε άρρωστες. Οι γυναίκες που βλέπουν την εμμηνόπαυση ως μια φυσική διαδικασία που έχει και τα θετικά της: όχι πλέον περίοδο – καμία ανησυχία για την εγκυμοσύνη, τείνουν να κάνουν διαχειρίζονται καλύτερα τα συμπτώματά τους.

Πότε πρέπει να πάρετε θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι κοινά, σε μερικές γυναίκες είναι απολύτως ήπια και η μετάβαση στην εμμηνόπαυση γίνεται πολύ ομαλά. Σε αυτή την περίπτωση, δε χρειάζεται να κάνετε κάτι. Αν τα συμπτώματα είναι εξουθενωτικά και αρχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας, τους κινδύνους και τα οφέλη. Η εμμηνόπαυση, όπως και τα περισσότερα θέματα που αφορούν την υγεία μας, είναι μία εξατομικευμένη κατάσταση, οι εμπειρίες των φιλενάδων σας δε είναι απαραίτητα όπως η δική σας.

Κίνδυνοι της  θεραπείας της εμμηνόπαυσης με ορμόνες

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η λήψη συνδυασμένης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (οιστρογόνων και προγεστερόνης) για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενέχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα για τις γυναίκες άνω των 60 ετών. Όμως, η βραχυπρόθεσμη λήψη, με την αρχή της εμμηνόπαυσης, είναι ασφαλής και μπορεί να έχει αποτελεσματική επίδραση στα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση.

Η θεραπεία με ορμόνες είναι εξίσου αποτελεσματική για τις εξάψεις και την κολπική ξηρότητα

Οι επιστημονικές ιατρικές εταιρείες αποφαίνονται ότι η ορμονική θεραπεία είναι ασφαλής για τις περισσότερες γυναίκες που έχουν μπει πρόσφατα στην εμμηνόπαυση. Ανακούφιση από εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, εναλλαγές της διάθεσης, κολπική ξηρότητα, επώδυνη σεξουαλική επαφή και αυξημένη νευρικότητα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση είναι τα οφέλη της ορμονικής θεραπείας. Επιπλέον, η ορμονική θεραπεία μειώνει τους κινδύνους καταγμάτων, όπως και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αν η ορμονοθεραπεία έχει ληφθεί εντός 10 ετών από την εμμηνόπαυση, δρα, επίσης, προστατευτικά έναντι των καρδιακών παθήσεων.

Μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση, περνάτε σε μία πιο ώριμη φάση της ζωής σας που σηματοδοτείται από κάποιες διαφοροποιήσεις στις οργανικές λειτουργίες. Συζητείστε με το γιατρό και ενημερωθείτε από εκείνον υπεύθυνα για να αντιμετωπίσετε σωστά κάθε αλλαγή στο σώμα σας.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.