Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Ραγάδες των θηλών

ΡΑΓΑΔΕΣ-ΤΩΝ-ΘΗΛΩΝ-1.jpg

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα πού παρουσιάζονται κατά τις πρώτες εβδομάδες του θηλασμού, είναι αυτό των ραγάδων των θηλών, δηλαδή των πληγών που εμφανίζονται σαν ρωγμές επάνω στη θηλή του μαστού, προκαλώντας μάλιστα πόνο στη θηλάζουσα μαμά.

Γιατί προκαλούνται

Οι ραγάδες των θηλών προκαλούνται κυρίως όταν το μωρό, δεν πιάνει σωστά το στήθος, έχει κακή θηλαστική κίνηση λόγω βραχύ χαλινού  ή εξαιτίας μιας λανθασμένης απομάκρυνσής του απο το στήθος, στο τέλος του θηλασμού.

Οι πληγές μπορεί να οφείλονται επίσης, σε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές, σε μια λανθασμένη τεχνική άντλησης γάλακτος, στο λάθος μέγεθος θηλής σιλικόνης ή ακόμα και στην υγρασία που υπάρχει στην περιοχή των θηλών.

Σπανιότερα, οι ραγάδες των θηλών μπορεί να οφείλονται σε αλλεργίες της μητέρας ή σε κάποια δερματική πάθηση.  Ο τρόπος αντιμετώπισης των ραγάδων πάντως, καθορίζεται ανάλογα με την αιτία που τις προκάλεσε.

Τρόποι αντιμετώπισης

 •  Σε περίπτωση που ο θηλασμός είναι επώδυνος, μπορείτε να κάνετε διάλειμμα για κάποιες ώρες ή μέρες κι έπειτα να συνεχίσετε και πάλι το θηλασμό του μωρού σας. Ειδικά κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων, όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο,  φροντίστε να αδειάζετε το στήθος σας κάθε 3 ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε με τη χρήση θήλαστρου είτε με το χέρι σας. Δεν είναι κακό να χορηγήσετε στο μωρό σας το γάλα που βγάλατε, με μπιμπερό ή ειδικό κύπελλο.
 • Αν έχετε επίπεδες θηλές, προτού βάλετε το μωρό στο στήθος σας, κάντε μασάζ για να βγει η θηλή σας πιο έξω ή εφαρμόστε για λίγο το θήλαστρο.
 • Εάν έχετε τραυματισμένη θηλή, χρησιμοποιήστε  ψευδοθηλές σιλικόνης, αλλά με μέτρο, ειδικά αν το μωρό  είναι μικρότερο του μήνα, καθώς μπορεί να προκληθεί “σύγχυση θηλών” (το μωρό μπερδεύεται όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τραφεί και δεν πιάνει σωστά το στήθος π. χ. όταν του δίνετε μπουκάλι, πιπίλα κ. ά)
 • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό πιάνει καλά το στήθος σας. Το στοματάκι του μωρού πρέπει να είναι καλά ανοιγμένο, με τα χείλη γυρισμένα προς τα έξω και να πιάνει και ένα μέρος της θηλαίας άλω, όχι μόνο τη θηλή σας. Όταν το μωράκι σας δεν πιάνει καλά, απομακρύνετε το από το στήθος και ξαναβάλτε το.
 • Μην απομακρύνετε  το μωρό από το στήθος σας απότομα, τραβώντας το μαστό από το στόμα του. Κάτι τέτοιο πρέπει να γίνεται βάζοντας το μικρό σας δάκτυλο στο στοματάκι του μωρού (πλάι) και ασκώντας πίεση στην υπερώα (πάνω μέρος της στοματικής του κοιλότητας).
 • Αλλάζετε συχνά στάση θηλασμού.
 • Μην αφήνετε το μωρό σας να πιπιλάει το στήθος σας όλη την ώρα. Μόλις δείτε ότι σταμάτησε να θηλάζει, τρίψτε του το αυτάκι και εάν δεν ξυπνήσει για να θηλάσει πάλι, προσπαθήστε να το απομακρύνετε από το στήθος σας . Εάν θέλετε να παραμείνει πάνω στο στήθος σας , φροντίστε η θηλή σας να μην είναι μέσα στο στόμα του.
 • Μην ξεπλένετε τη θηλή σας μετά το θηλασμό, αλλά πριν, με νερό. Το γάλα σας σε συνδυασμό με το σάλιο του μωρού που περιέχει λυσσοζύμη, δρα επουλωτικά.
 • Μετά το θηλασμό αφήστε το στήθος σας εκτεθειμένο στον αέρα προκειμένου να στεγνώσει.
 • Προσφέρετε πρώτα το στήθος το οποίο δεν έχει ραγάδα ή που πονάει λιγότερο, καθώς κατά το ξεκίνημα του θηλασμού το μωρό είναι πεινασμένο και κάνει εντονότερες θηλαστικές κινήσεις.
 • Μην πλένετε τη θηλή σας με σαπούνι μετά από κάθε θηλασμό. Επίσης, μη χρησιμοποιείτε οινόπνευμα, αντισηπτικά, κρέμες και αρωματικά αφρόλουτρα, διότι αφυδατώνουν το δέρμα της περιοχής.
 • Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε επιθέματα, όταν ένα απο αυτά βρέχεται να το αλλάζεται άμεσα, καθώς η υγρασία αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών.  Μια καλή εναλλακτική είναι τα κοχύλια θηλασμού (breast shells).
 •  Μετά από κάθε θηλασμό αλλά και ενδιάμεσα φροντίστε να απλώνετε 1-2 σταγόνες από το γάλα σας στις θηλές σας και αφού στεγνώσει, βάλτε από πάνω μια αναπλαστική αλοιφή λανολίνης.
 • Επιλέξτε ένα σωστό θήλαστρο, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες σας.  Τα καταλληλότερα θήλαστρα για συχνή χρήση μέσα στην ημέρα είναι τα νοσοκομειακά που μπορείτε να τα ενοικιάσετε και τα ηλεκτρικά δύο φάσεων.
 • Εάν η ροή του γάλακτος δεν είναι ικανοποιητική, πριν θηλασμό, μπορείτε να κάνετε ελαφρύ μασάζ στο στήθος, ένα χλιαρό ντους ή να εφαρμόσετε ζεστά επιθέματα στο στήθος.

Απολαύστε τη μοναδική εμπειρία του θηλασμού. Κι αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία,  μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια της μαίας σας, προκειμένου να σας υποδείξει τις σωστές λύσεις.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.