Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου; Είναι ασφαλές;

3603453_m-1.jpg

Στο άρθρο αυτό θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες σημαντικές πληροφορίες, σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μία ερώτηση που συχνά ντρέπεστε να κάνετε, ίσως γιατί για πάρα πολλά ζευγάρια θεωρείται ταμπού.

Αρχικά λοιπόν να πούμε πως το γεγονός ότι έχετε την περίοδό σας ( χωρίς να συντρέχουν παθολογικοί παράγοντες) δε σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθείτε από το σεξ. Μάλιστα, για μερικές γυναίκες, το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι πιο απολαυστικό από ότι τις υπόλοιπες ημέρες τους μήνα. Ωστόσο, ειδικά σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν μερικά πράγματα που καλό είναι να γνωρίζετε πριν έρθετε σε επαφή με το σύντροφό σας, ώστε να αποφύγετε περιττές ταλαιπωρίες και να απολαύσετε την εμπειρία. Ποια είναι αυτά;

Σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου και κίνδυνος μόλυνσης

Είναι πάντα σημαντικό να παίρνετε προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, ακόμα και όταν έχετε την περίοδό σας. Ο κίνδυνος να κολλήσετε ή να μεταδώσετε κάποιο Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα εξακολουθεί να υπάρχει, αφού για παράδειγμα, ο ιός HIV βρίσκεται στο αίμα. Το διάστημα αυτό μπορεί, επίσης, να είστε πιο επιρρεπείς σε ορισμένες λοιμώξεις, γιατί τα επίπεδα του pH του κόλπου αυξάνονται λόγω των  επιπέδων του  pH του αίματος, με αποτέλεσμα οι μύκητες να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για πολλαπλασιασμό, που με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα μία ανεπιθύμητη κολπίτιδα.

Σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου και πιθανότητα εγκυμοσύνης

Το σεξ κατά την έμμηνο ρύση είναι πολύ δύσκολο να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Εάν, για παράδειγμα, έχετε μικρότερο από το φυσιολογικό κύκλο και η επαφή πραγματοποιηθεί προς το τέλος της περιόδου, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να μείνετε έγκυος, καθώς το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στον κόλπο μέχρι και πέντε ημέρες.

Aνάγκη για λίπανση

Κατά την έμμηνο ρύση είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστείτε κάποιο λιπαντικό, χάρη στα υγρά της περιόδου. Ωστόσο, σε περίπτωση που χρειαστείτε, επιλέξτε κάποιο λιπαντικό με βάση το νερό ή τη σιλικόνη, καθώς τα λιπαντικά με βάση τη βαζελίνη μπορεί να καταστρέψουν το προφυλακτικό.

Παυσίπονο για τα συμπτώματα της περιόδου

Εάν κατά τη διάρκεια της περιόδου έχετε συμπτώματα, όπως κράμπες και πεσμένη διάθεση, το σεξ μπορεί να είναι το «φάρμακο» που χρειάζεστε. Έπειτα από έναν οργασμό, το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες (όπως π.χ. η οξυτοκίνη και η ντοπαμίνη), που θεωρητικά μπορούν να μειώσουν κάποια από τα συμπτώματα αυτά. Επίσης, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cephalalgia κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί ορισμένες φορές να μειώσει την ημικρανία και τον πόνο της αθροιστικής κεφαλαλγίας.

Σεξουαλική διέγερση

Η σεξουαλική διέγερση και η ευαισθησία του κόλπου μπορεί να είναι εντονότερη κατά τη διάρκεια της περιόδου, λόγω των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών. Η ευαισθησία αυτή μπορεί να είναι καλοδεχούμενη για ορισμένες γυναίκες, ενώ για άλλες δυσχεραίνει την ερωτική επαφή με το σύντροφό τους. Καλό λοιπόν είναι να συζητάτε εξαρχής ως ζευγάρι τα θέλω και τις επιθυμίες σας.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.