Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Ποια είναι η επίδραση των αυξημένων ανδρογόνων στο γυναικείο οργανισμό;

11578744_m-1-1-1.jpg

Φυσιολογικά, οι ωοθήκες παράγουν πολύ μικρές ποσότητες ανδρικών ορμονών, που ονομάζονται ανδρογόνα. Σε παθολογικές καταστάσεις, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν περισσότερα ανδρογόνα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μικρών κύστεων στις ωοθήκες, ανωμαλίες στην ωορρηξία και  ανάπτυξη ακμής και επιπλέον τριχών στο πρόσωπο και στο σώμα.

Σε μερικές ασθενείς η περίσσεια των ανδρογόνων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συχνής, ανώμαλης αιμορραγίας της μήτρας, γνωστής ως υπερμηνόρροια. Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και μπορεί πολλές φορές να οδηγήσουν σε έντονο άγχος, κατάθλιψη, ακόμα και υπνική άπνοια, κατά την οποία η αναπνοή σταματά, για μικρά χρονικά διαστήματα, στη διάρκεια του ύπνου. Το PCOS εκτός από τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο θέτει τον ασθενή σε ιδιαίτερο κίνδυνο, μπορεί να προκαλέσει και υπερπλασία του ενδομητρίου. Η πάχυνση αυτή μπορεί να προκαλέσει πυελικό πόνο, αλλά έχει συνδεθεί ακόμα και με την εμφάνιση καρκινικών αλλοιώσεων. Για τον λόγο αυτόν, αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά η αναγκαιότητα διάγνωσης και θεραπείας των συμπτωμάτων του συνδρόμου.

Γυναίκες που δεν επιθυμούν να συλλάβουν και δεν έχουν ως στόχο την βελτίωση της γονιμότητας μπορούν να λαμβάνουν ορμόνες, συνήθως αντισυλληπτικά χάπια(περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη), για να διορθώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Η από του στόματος λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μειώνει την  επιπλέον  ανάπτυξη τριχών και την εμφάνιση ακμής. Το χάπι επίσης, ρυθμίζει τους εμμηνορροϊκούς κύκλους και προλαμβάνει μία απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, καθώς και ορισμένους τύπους καρκίνου. Επίσης, η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά και τα επίπεδα των ανδρογόνων, σε πολλές γυναίκες με PCOS.

Διαβάστε επίσης: Πολυκυστικές ωοθήκες και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.