Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Τα εμβρυϊκά κύτταρα βοηθούν στην επούλωση της καισαρικής τομής.

16204276_l-e1458031603550-1.jpg

Συχνά, διαβάζουμε ενδιαφέροντα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τα εμβρυϊκά κύτταρα και το γεγονός ότι βρίσκονται σε όλο το σώμα της μητέρας για το υπόλοιπο της ζωής της, αλλά και για το πώς τη βοηθούν να αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα υγείας, όπως ο καρκίνος του μαστού ή πώς συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων.

Άλλη μία ενδιαφέρουσα –ίσως και αρκετά συγκινητική- επιστημονική διαπίστωση αναφέρει ότι έχουν βρεθεί εμβρυϊκά κύτταρα σε ιστούς ουλών, όπως στην ουλή που αφήνει μία καισαρική τομή. Τα εμβρυϊκά αυτά κύτταρα έχουν τη μοναδική ικανότητα να παράγουν κολλαγόνο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, με τον τρόπο αυτό, το μωράκι βοηθά τη μαμά του να αναρρώσει μετά από έναν τοκετό που πραγματοποιήθηκε με καισαρική τομή.

Η καισαρική τομή μερικές φορές αποτελεί τη μοναδική επιλογή για έναν ασφαλή τοκετό. Η τομή της καισαρικής μπορεί να δημιουργήσει μία μικρή ενόχληση τις πρώτες ημέρες, η οποία όμως παύει να υφίσταται, μέσα σε μία εβδομάδα, το πολύ. Σήμερα χρησιμοποιούνται ειδικά ράμματα που απορροφώνται από την επιδερμίδα, και γι’ αυτό δε χρειάζεται να αφαιρεθούν από το γιατρό. Σε αυτό το χρονικό διάστημα επούλωσης της τομής, σημαντικό ρόλο στην επούλωση παίζουν τα εμβρυϊκά κύτταρα.

Τώρα που γνωρίζετε πώς το ίδιο το μωρό σας βοηθά στην επούλωση της τομής από την καισαρική, ίσως στο εξής, αντιμετωπίζετε διαφορετικά το σημάδι της καισαρικής σας. Ένα σημάδι που πολλές γυναίκες βλέπουν αρνητικά, ιδιαίτερα αν η επιθυμία τους για ένα φυσικό τοκετό ήταν μεγάλη ή ίσως και απόλυτη.  Όμως, όπως προαναφέρθηκε, ορισμένες φορές δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ακόμα λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση το μωράκι βοηθάει τη μαμά του και μετατρέπει το σημάδι της καισαρικής τομής από ένα σημάδι μία επέμβασης, σε ένα ακόμα αποτύπωμα του παιδιού σας στο σώμα σας που θα σας ακολουθεί για πάντα.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.