Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Τι είναι η θρομβοφιλία

e1452104411809.jpg

Η θρομβοφιλία είναι μία κληρονομική ή επίκτητη κατάσταση που διαταράσσει την ισορροπία της αιμόστασης (της διαδικασίας δηλαδή που σταματά την αιμορραγία), προς την πλευρά της υπερπηκτικότητας και χαρακτηρίζεται από προδιάθεση προς φλεβική θρόμβωση (δημιουργία θρόμβου στο φλεβικό δίκτυο).

Ο θρόμβος είναι ένα συσσωμάτωμα από ίνες και κύτταρα του αίματος, που σχηματίζεται όταν αυτό πήζει και μετατρέπεται από υγρό σε στερεό. Το σώμα, φυσιολογικά, χρησιμοποιεί τον μηχανισμό δημιουργίας θρόμβου, ώστε να σταματήσει την αιμορραγία που μπορεί να έχει προκληθεί, από κάποιον τραυματισμό ή αμυχή, δηλαδή να «βουλώσει τρύπες» στα αγγεία.

Ένα άτομο που έχει θρομβοφιλία, έχει αυξημένη την τάση να δημιουργεί θρόμβους, που μπορούν να οδηγήσουν σε απόφραξη τα αιμοφόρα αγγεία.

Στην Ελλάδα, περίπου 1 στα 7 άτομα (15%) έχει θρομβοφιλία. Η θρομβοφιλία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αποδειχθεί μία ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση και να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.

Εάν και οι περισσότερες γυναίκες με κληρονομική θρομβοφιλία έχουν μία φυσιολογική εγκυμοσύνη, σε σημαντικό ποσοστό μπορεί να προκληθούν πολύ σοβαρά προβλήματα και επιπλοκές, τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό μία έγκυος να γνωρίζει αν πάσχει από θρομβοφιλία, ώστε με τις απαραίτητες εξετάσεις και την κατάλληλη  θεραπεία να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιπλοκών.

Αν είστε έγκυος ή προσπαθείτε να επιτύχετε μία εγκυμοσύνη και γνωρίζετε ότι έχετε θρομβοφιλία, θα πρέπει απαραιτήτως να ενημερώσετε το γιατρό σας. Εάν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας (γονέας, αδελφός ή αδελφή) έχει θρομβοφιλία ή ιστορικό φλεβικής ή αρτηριακής θρόμβωσης, επίσης θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας, ο οποίος πιθανώς να σας παραπέμψει για έλεγχο θρομβοφιλίας, μέσω εξέτασης αίματος, λόγω του οικογενειακού ιστορικού.

Ποια σημάδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να υποδεικνύουν τον κίνδυνο ύπαρξης θρομβοφιλίας;

Μερικές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν, όταν μια γυναίκα έχει θρομβοφιλία. Είναι πιθανό να έχετε θρομβοφιλία, αν είχατε:

  • Τρεις ή περισσότερες αποβολές νωρίτερα από τις 10 εβδομάδες κύησης με άγνωστη αιτία ή μια αποβολή μετά από τις 10 εβδομάδες κύησης με άγνωστη αιτία.
  • Ενδομήτριο θάνατο.
  • Έναν ή περισσότερους πρόωρους τοκετούς, πριν τις 34 εβδομάδες κύησης, λόγω προεκλαμψίας ή ανεπάρκειας του πλακούντα.
  • Θρόμβωση, η οποία προϋπήρχε ή αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.