Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Το πρώτο μπάνιο του νεογέννητου: Πότε πρέπει να γίνεται και γιατί;

Το-πρώτο-μπάνιο-του-νεογέννητου-1.jpg

Όταν γεννιέται το μωρό δεν έχει την εικόνα του ροδαλού και καθαρού μωρού που έχουν στο μυαλό τους κάποιοι. Όταν θα το πάρετε στην αγκαλιά σας θα είναι καλυμμένο με το σμήγμα-vernix  και μπορεί να έχει λίγο αίμα πάνω στο δέρμα του, κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό. Πολλές μαμάδες ζητούν να πλυθεί το μωρό τους αμέσως, αλλά το πρώτο μπάνιο του νεογέννητου καλό είναι να περιμένει.

Ας δούμε τί συστήνεται και γιατί, όσον αφορά το πρώτο μπάνιο του νεογέννητου…

Πότε πρέπει να γίνεται το πρώτο μπάνιο του νεογέννητου;

Συστήνεται το πρώτο μπάνιο του νεογέννητου να περιμένει και να γίνεται τουλάχιστον 8-24 ώρες μετά τη γέννηση.
Η πιο συνηθισμένη πρακτική είναι όταν γεννιέται το μωρό σας να σκουπίζεται πολύ καλά και το πρώτο μπάνιο του νεογέννητου να γίνεται την επόμενη μέρα.

Γιατί  θα πρέπει να καθυστερήσει το πρώτο μπάνιο του νεογέννητου;

  • Το σμήγμα- vernix: Περίπου στα μισά της εγκυμοσύνης αρχίζει να αναπτύσσεται μια λευκή, κρεμώδης ουσία στο δέρμα του μωρού, που ονομάζεται σμήγμα ή vernix. Αυτή η επίστρωση είναι κατασκευασμένη από κύτταρα του δέρματος του και πρωτεΐνες και έχει πολλαπλές χρήσεις.
    Στη μήτρα, ενεργεί ως ένα αδιάβροχο φραγμό για την προστασία του δέρματος του μωρού σας, ενώ βρίσκεται στο αμνιακό υγρό. Ακόμη, το vernix είναι ένα φυσικό ενυδατικό του δέρματος που βοηθά στην προστασία του δέρματος του μωρού σας από το στέγνωμα, όταν εκτίθεται στον αέρα μετά τη γέννηση.
    Τέλος, μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης του μωρού, γιατί το σμήγμα-vernix εμποδίζει τις κοινές βακτηριακές λοιμώξεις. Το μωρό σας έχει γεννηθεί με αυτή τη φυσική αντιβακτηριδιακή κρέμα στο δέρμα του για την προστασία από τα μικρόβια.
    Τα μωρά είναι πιο πιθανό να εκτεθούν σε βακτήρια, όπως Staphylocci, Clostridium difficile και E. coli στα νοσοκομεία. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές, όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, μολύνσεις και λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος. Οι λοιμώξεις αυτές δεν είναι σπάνιες.
  • Ανάπτυξη δεσμού μητέρας- νεογνού: Το μωρό σας έχει περάσει εννέα μήνες θαλπωρής μέσα στη μήτρα σαςακούγοντας τον κτύπο της καρδιάς σας και έχει μάθει τον ήχο της φωνής σας. Μετά τη γέννηση, τα νεογνά βασίζονται στις αισθήσεις τους για να αισθάνονται ασφαλείς.
    Η δέρμα με δέρμα επαφή με τη μαμά εξασφαλίζει την πρώτη αίσθηση ασφάλειας και επιτρέπει στην περαιτέρω αναπτυξιακή συμπεριφορά  να ξεκινήσει. Υπάρχουν πολλά οφέλη για τη διατήρηση των μωρών με τις μητέρες τους. Το πρώτο μπάνιο του νεογέννητου μπορεί να περιμένει έως ότου το μωρό και οι γονείς είναι έτοιμοι.

Διαβάστε ακόμη: Μάρσιπος αγκαλιάς: Παντού μαζί με το μωρό σου

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.