Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Το συναισθηματικό αντίκτυπο της πρόωρης εμμηνόπαυσης

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ-ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ-1.jpg

Όταν η εμμηνόπαυση έρχεται νωρίς, κοντά στην ηλικία των 40 ετών, η γυναίκα μπορεί να δεχτεί αυτό το γεγονός πολύ τραυματικά, σαν ένα έντονο συναισθηματικό χτύπημα.

Η αλήθεια είναι ότι η αντίδραση στην πρόωρη εμμηνόπαυση συνήθως εξαρτάται από τη γενικότερη υγεία της γυναίκας, τον τρόπο που καθημερινά διαχειρίζεται το στρες αλλά και τη συναισθηματική υποστήριξη που μπορεί να έχει από τα δικά της άτομα.

Γιατί βιώνουμε την εμμηνόπαυση σαν απώλεια;

Σε πολλές γυναίκες, η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει σοκ, θλίψη, φόβο και πολύ έντονο άγχος. Μπορεί να υπάρχει μια αίσθηση αντίστοιχη της απώλειας ή και της απώλειας του ελέγχου της κατάστασης που βιώνει η γυναίκα. Το τέλος της γονιμότητας μπορεί να αλλάξει την εικόνα που έχει για τον εαυτό της η γυναίκα που είναι ακόμα πολύ νέα και να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή της τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό της ως σεξουαλική σύντροφος.

Διαβάστε επίσης:
Μπορεί το άγχος να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση;

Το τέλος της αναπαραγωγικής ικανότητας δε σημαίνει τέλος της νεότητας

Εάν έχετε συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση, δείτε το γιατρό σας. Αν έχετε διαγνωστεί με πρόωρη εμμηνόπαυση και αισθάνεστε άγχος ή κατάθλιψη, πρέπει να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό. Πολλές γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση βρήκαν χρήσιμο να ενταχθούν σε μια ομάδα υποστήριξης. Η προσαρμογή σε μια νέα εικόνα του εαυτού σας είναι μια πρόκληση, αλλά η βοήθεια είναι διαθέσιμη και πολύτιμη. Αναθεωρώντας το σημαίνει νεότητα, μέσα από τη συνομιλία με ειδικούς και την υποστήριξή τους, μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε με άλλο μάτι τη ζωή μετά την αναπαραγωγική ηλικία και να διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά το συναισθηματικό φορτίο της πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Ακόμα κι αν δε σας έχει επηρεάσει συναισθηματικά, μια ακανόνιστη περίοδος είναι ένας καλός λόγος για να δείτε το γιατρό σας. Μία ακανόνιστη περίοδος μπορεί να οφείλεται στο άγχος ή να είναι σύμπτωμα μιας κατάστασης που χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης, όπως ο θυρεοειδής ή ο διαβήτης. Ο γιατρός σας με την κατάλληλη εξέταση αίματος για να μετρηθούν τα επίπεδα των ορμονών σας, θα διαγνώσει πόσο καλά λειτουργούν οι ωοθήκες σας. Με τη βοήθειά του, το σώμα σας θα είναι πιο υγιές, και το άγχος σας πιο διαχειρίσιμο.

Σχετικά άρθρα:
Πρόωρη εμμηνόπαυση: Πού μπορεί να οφείλεται;

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.