Υπερτροφές για εγκύους.
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα οποία υπερέχουν σε σχέση με κάποια άλλα λόγω των θρεπτικών συστατικών τους και είναι πλέον απαραίτητα για τον οργανισμό της εγκύου αλλά και του μωρού που αναπτύσσεται μέσα της.
Αυτές οι υπετροφές για εγκύους έχουν πραγματικά ευεργετικές ιδιότητες και δε θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή της σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι υπερτροφές για εγκύους:
- Αυγά
Τα αυγά αποτελούν μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, φυλλικού οξέος και σιδήρου. Στον κρόκο των αυγών περιέχεται χολίνη, ένα συστατικό σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, αλλά και για τη μείωση του κινδύνου για ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη.
- Βρώμη
Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνη Β6. Οι πρωτεϊνες και η βιταμίνη Β6 συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μωρού, ενώ οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα που σας ταλαιπωρεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Προϊόντα ολικής αλέσεως
Tα προϊόντα ολικής άλεσης αποτελούν την καλύτερη πηγή των βιταμινών της ομάδας B (υπεύθυνες για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος), συγκριτικά με τα προϊόντα από λευκό αλεύρι.Τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν ακόμα, φυτικές ίνες, σίδηρο και ψευδάργυρο.
- Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι μια απο τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των οστών και των δοντιών των εγκύων, ενώ ταυτόχρονα βοηθά και το μωρό να αναπτύξει τα δικά του οστά. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο, να γνωρίζετε ότι το μωρό σας θα πάρει το ασβέστιο που χρειάζεται απο τα οστά σας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύετε να πάθετε οστεοπόρωση αργότερα.
Για να μειωθεί ο κίνδυνος χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης και πρόωρου τοκετού, χρειάζεται η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων ασβεστίου τη μέρα. Το γιαούρτι περιέχει επίσης, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ψευδάργυρο.
- Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε καλά λίπη, τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας, αλλά και σε πρωτεϊνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτασμένες για περισσότερο διάστημα. Επειδή όμως έχουν αρκετές θερμίδες, φροντίστε να καταναλώνετε περίπου μια χούφτα τη μέρα. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λίπη με ακόρεστα, καθώς τα δεύτερα είναι φιλικά προς την καρδιά.
Τέλος, οι ξηροί καρποί με κέλυφος (π.χ. αμύγδαλα), αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο βοηθά στη μείωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού σας. Ένα τέταρτο του φλιτζανιού αμύγδαλα περιέχει 98 mg μαγνησίου, ενώ είναι και μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου.
- Πορτοκάλια
Ξεκινήστε ιδανικά τη μέρα σας με ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκαλιού, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C αλλά επίσης φυλλικό οξύ και κάλιο. Η βιταμίνη C (περιέχεται επίσης στις φράουλες, στις κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο, τις ντομάτες, το μάνγκο κ. ά) είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη απορρόφηση του σιδήρου.
Το φυλλικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών όπως είναι οι Δυσπλασίες του Νευρικού Σωλήνα, ενώ το κάλλιο συμβάλλει στη διατήρηση της λειτουργίας των μυών και του μεταβολισμού σας. Θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο κάλιο, λόγω του αυξημένου όγκου αίματος σας.
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, σπαράγγια) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ, ενώ περιέχουν και μια μικρή ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη της όρασης, του δέρματος και των οστών του μωρού.
- Μεγάλα λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός) συγκαταλέγονται στις υπερτροφές, διότι αποτελούν εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ( DHA και EPA) συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εμβρυικού εγκεφάλου, ενώ έχουν θετική επίδραση και στην ανάπτυξη των ματιών του μωρού. Χρειάζεται όμως και προσοχή στην ποιότητα τους.
- Άπαχο κρέας
Το άπαχο κρέας αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Το άπαχο βοδινό και χοιρινό κρέας είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί αναιμία, οπότε φροντίστε να λαμβάνετε αρκετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Με την επαρκή λήψη σιδήρου εξαλείφεται ο κίνδυνος να προκύψει πρόωρος τοκετός και χαμηλό βάρος γέννησης.
- Μπανάνες
Οι μπανάνες είναι ευεργετικές για τις έγκυες γυναίκες χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, τις φυτικές ίνες, τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη B6. Συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πρωινής αδιαθεσίας και της κούρασης που αισθάνεστε γενικότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, βοηθούν την αρτηριακή σας πίεση να διατηρείται σε ένα υγιές επίπεδο και ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος.
- Όσπρια
Τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια κ. ά) αποτελούν καλές πηγές πρωτεϊνών, σιδήρου, φυλλικού οξέος, ασβεστίου και φυτικών ινών. Επίσης, είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος βοηθά στη μείωση του κινδύνου για πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης και παρατεταμένο τοκετό.
Μια ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσει να έχετε ευεξία, μια υγιή εγκυμοσύνη κι έναν εύκολο τοκετό. Γι’αυτό φροντίστε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, τα οποία θα προσφέρουν στον οργανισμό σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.