Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Φλεβική ανεπάρκεια (κιρσοί) στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

κιρσοί-e1452784919492.jpg

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας των φλεβών (συνηθέστερα αυτών που βρίσκονται στα πόδια), να μεταφέρουν ικανοποιητικά το αίμα στην καρδιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το αίμα να κατακρατείται στην περιοχή αυτή και οι φλέβες να πρήζονται, παρουσιάζοντας μία χαρακτηριστική εμφάνιση φλεβίτιδας.

Τα αίτια της φλεβικής ανεπάρκειας στην εγκυμοσύνη είναι τόσο μηχανικά όσο και ορμονικά. Η αύξηση του βάρους της συνεχώς αυξανόμενης μήτρας, ασκεί πίεση στα όργανα του σώματος, ενώ ταυτόχρονα το κυκλοφορικό σύστημα επηρεάζεται από τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, που διευκολύνουν τη διάταση των αγγείων και κατ΄ επέκταση τη δημιουργία κιρσών.

Έτσι αν μία γυναίκα έχει προδιάθεση στην ανάπτυξη φλεβίτιδας, η κατάσταση αυτή ενισχύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι μπορείτε να κάνετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να προλάβετε τη δημιουργία κιρσών ή για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα:

  • Προσπαθήστε να μην στέκεστε όρθιες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Μην κάθεστε με τα πόδια σταυρωμένα.
  • Προσπαθήστε να μη σηκώνετε πολλά βάρη, καθώς αυτό αυξάνει την πίεση.
  • Όταν βλέπετε τηλεόραση, τοποθετήστε τα πόδια σας λίγο πιο ψηλά από τον κορμό, όσο πιο συχνά μπορείτε.
  • Χρησιμοποιήστε ειδικό καλσόν στήριξης, το οποίο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη στήριξη των μυών των ποδιών – μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα περισσότερα φαρμακεία.
  • Προσπάθησε να κοιμάστε με τα πόδια λίγο ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα – χρησιμοποιήστε για το λόγο αυτό μαξιλάρια κάτω από τους αστραγάλους
  • Κάντε ασκήσεις των ποδιών και άλλες προγεννητικές ασκήσεις, όπως το περπάτημα και το κολύμπι, τα οποία θα βοηθήσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε περίπτωση ύπαρξης κιρσών, μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε για οποιαδήποτε αλλαγή στο σώμα σας και μη ξεκινήσετε κάποια μορφή άσκησης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας.

Επιπλέον, θα πρέπει πάντα να είστε προσεκτικές και να παρατηρείτε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας, ώστε να προλάβουμε μία πιθανή επιπλοκή, όπως είναι η δημιουργία θρόμβων.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.