Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Φυσική μέθοδος αντισύλληψης: Είναι για εσένα;

φυσικη-μεθοδος-αντισυλληψης-1.jpg

Μία πολύ σημαντική απόφαση που κάθε γυναίκα πρέπει να πάρει κάποια στιγμή στη ζωή της είναι ποια μέθοδο αντισύλληψης πρέπει να εφαρμόσει προκειμένου να προστατευθεί από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Προφυλακτικό, αντισυλληπτικά χάπια και σπιράλ είναι οι κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τη σύγχρονη Ελληνίδα, όμως πολλές φορές η μέθοδος δεν είναι αυτή που εξατομικευμένα ταιριάζει στην κάθε περίπτωση.

Προτού λοιπόν αποφασίσετε ποια είναι η πλέον κατάλληλη μέθοδος για εσάς, καλό είναι να “απαντήσετε” σε κάποιες βασικές ερωτήσεις:

  • Πόσο εύκολος θέλετε να είναι ο τρόπος αντισύλληψης;
  • Πόσο χρονικό διάστημα σκέφτεστε να τον χρησιμοποιήσετε; Περιστασιακά ή πιο μόνιμα;
  • Πόσο σημαντικό είναι να προστατευτείτε από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα; Είστε σε σταθερή σχέση ή όχι;
  • Πόσο αποτελεσματική θέλετε να είναι η αντισύλληψη;
  • Σας απασχολεί το κόστος;
  • Σας ενοχλεί αν η μέθοδος αντισύλληψης ελαττώνει τη σεξουαλική σας επιθυμία;

Σε γενικές γραμμές η αποτελεσματικότητα μίας μεθόδου υπολογίζεται όταν η μέθοδος αυτή έχει εφαρμοστεί με τον σωστό τρόπο και η γυναίκα (το ζευγάρι) ακολουθεί τις οδηγίες.

Υπάρχει φυσική μέθοδος αντισύλληψης;

Η μόνη απόλυτα φυσική μέθοδος αντισύλληψης είναι αυτό που ονομάζουμε οικογενειακός προγραμματισμός. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τον υπολογισμό των γόνιμων ημερών και την αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας ( η διακεκομμένη συνουσία έχει και αυτή το ρίσκο της) τις ημέρες αυτές.

Πως εφαρμόζεται η φυσική μέθοδος αντισύλληψης

Ως γνωστό, μία γυναίκα είναι πιο πιθανό να μείνει έγκυος εάν έχει επαφή χωρίς προφύλαξη στο χρονικό διάστημα των 3 έως 5 ημερών που προηγούνται τις ωορρηξίας, την ημέρα της ωορρηξίας και 1 με 2 ημέρες μετά. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να καταλάβει μία γυναίκα την ωορρηξία της και να αποφύγει τις επαφές τις επικίνδυνες αυτές ημέρες του μήνα. Η μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος και η καταγραφή των αλλαγών στην ποιότητα και την ποσότητα της τραχηλικής βλέννας είναι οι πιο συχνές, χωρίς όμως αυτό να είναι πάντα εφικτό. Ένας άλλος τρόπος είναι να μετράς απλά τις ημέρες ημερολογιακά, καταγράφοντας τες ή χρησιμοποιώντας κάποια σχετική εφαρμογή στο κινητό. Και πάλι όμως, αρκετές φορές μπορεί να γίνουν λάθος υπολογισμοί.

Για το λόγο αυτό και η φυσική μέθοδος αντισύλληψης θεωρείται πως είναι μονάχα 75 με 80% αποτελεσματική.

Γιατί μία γυναίκα να επιλέξει ή να μην επιλέξει τη φυσική μέθοδο αντισύλληψης

Ο κύριος λόγος που μία γυναίκα θα μπορούσε να επιλέξει τη φυσική μέθοδο αντισύλληψης είναι το γεγονός πως δεν περιλαμβάνει τη χρήση κάποιου φαρμάκου ή την εφαρμογή κάποιου εργαλείου αντισύλληψης (προφυλακτικό / σπιράλ) και δε στοιχίζει τίποτα.

Από την άλλη όμως πλευρά, η αποτελεσματικότητα της είναι περιορισμένη και δεν προφυλάσσει από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. Επίσης, σε πολλές γυναίκες δεν αρέσει ή δεν ταιριάζει η καταγραφή ή η παρακολούθηση του κύκλου, ενώ κάποιες άλλες “διαμαρτύρονται” για την έλλειψη αυθορμητισμού στις σεξουαλικές τους επαφές τις πιο γόνιμες, πιο “ερωτικές” ημέρες τους.

Διαβάστε περισσότερα:

Αντισύλληψη μετά τον τοκετό

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει πρώτα από όλα να κάνετε είναι να απαντήσετε στις πιο πάνω ερωτήσεις και μετά να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το τι σας ταιριάζει περισσότερο, όχι μόνο βάση του ιατρικού σας ιστορικού σας αλλά και της ιδιοσυγκρασίας σας.

Η φυσική μέθοδος αντισύλληψης είναι η πιο παλιά μέθοδος αντισύλληψης αλλά μπορεί να μη σας ταιριάζει αν δε μπορείτε να αντέξετε την πιθανότητα μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή δεν είστε σε σταθερή ακόμα σχέση ώστε να μπορείτε με ασφάλεια να μη χρησιμοποιείτε πια προφυλακτικό.

Μη παίρνετε βιαστικές αποφάσεις και αποφασίστε υπεύθυνα τι είναι καλύτερο για εσάς.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.